İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNET KULLANIM DÜZEYLERİ VE AMAÇLARI(ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - GÜNDOĞDU, DİNÇER (Fırat Üniveristesi, 2006)
Modern çağın bir gereği haline gelen bilgisayar ve internet kullanımınınyaygınlaşması yerleşik her sistemi etkilediği gibi eğitim sistemini de çok boyutlu olaraketkilemiştir ve eğitim ortamlarında bilgisayar ve internetten yararlanmak kaçınılmaz birhal almıştır. nternet, eğitimi okula dayalı olmaktan çıkararak, okul dışı ortamlarıöğrenme merkezine dönüştürmüştür. Ancak, bilgisayar ve internet kullanımının, çocuklariçin pek çok yönden olumlu katkıları bulunurken, denetimsiz ortamlarda internetkullanmaları sonucunda tehlikeli olabilmektedir. Bu anlamda, evde ve okulda internetkullanan ilköğretim öğrencilerinin, interneti nasıl kullandıkları ve bu süreçte kimlerle netür etkileşimde bulundukları önem kazanmıştır.Bu araştırma ile ilköğretim öğrencilerinin internet kullanım düzeyleri ve amaçlarınıöğrenci görüşlerine dayalı olarak ortaya konulması amaçlanmıştır.Araştırma tarama modelinde ve 2005-2006 öğretim yılında Elazığ il merkezindeMilli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, toplam 30 ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir.Araştırmaya ilköğretim okullarının 4,5,6,7 ve 8. sınıflarında öğrenim gören 408'i kız,342'si erkek olmak üzere toplam 750 öğrenci katılmıştır.Araştırma verileri; ilköğretim öğrencilerinin kişisel bilgilerinin yer aldığı ? nternetKullanım Düzeyleri ve Amaçları? ve araştırmanın amacına uygun olarak ? nternetYeterlik Düzeyi? likert türünde anketler geliştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde iseSPSS paket programı kullanılarak elde edilen veriler sayısallaştırarak sunulmuştur.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; öğrencilerin internet yeterlikdüzeyleri orta derece olan ?Orta düzey? seviyesindedir. Öğrencilerin büyük birçoğunluğunun interneti sıklıkla kullandıkları, yaş büyüdükçe internet kullanma oranındaartış olduğu görülmüştür.Anahtar sözcükler: internet, öğrenciler, ilköğretim, internet yeterliği.
Master thesis levels and aıms of usage of internet by prımary school students (example of Elazığ)
Keywords: Eğitim ve Öğretim