ELAZIĞ VE MALATYA İLLERİNDEKİ ÇOCUK YUVASI VE YETİŞTİRME YURTLARINDA KALAN KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUKLARIN FİZİKSEL VE PSİKO-SOSYAL SORUNLARININ ARAŞTIRILMASI - YAŞAR, FİLİZ (Fırat Üniveristesi, 1996)
Elazığ ve Malatya illerinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürlüğüne bağlı Çocuk Yuvası ve Yetiştirme Yurtlarında kalan yaşları 6-18 yıl arasında değişen 180 Korunmaya Muhtaç Çocuk fiziksel, ruhsal, psiko-sosyal ve zihinsel gelişimleri açısından incelenerek bu konudaki bozuklukların saptanması ve risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla çalışmaya alındı. 6-12 ve 13-18 yaş grubu olmak üzere iki gruba ayrılan olgulara tam bir fizik muayene yapılarak patolojik bulgular saptandı. 6-12 yaş grubu olguların psiko-sosyal gelişimlerini değerlendirmek için Beier Cümle Tamamlama Testi, 13-18 yaş grubu olgularda psikolojik bozuklukları saptamak için Cornel Index Kişilik Testi ve zeka geriliği şüphesi olan olgulara Porteus ve Cattel Zeka Testleri uygulandı. Olguların Kuruma kabul nedeni olarak sıklıkla baba ölümü, anne ölümü ve anne-babanın boşanması saptandı. Bu çocukların ebeveynlerinin büyük bir kısmının okur yazar olmadığı ve %48.8'inin çok çocuklu( >4 çocuk) ailelerden geldiği gözlendi. 6-12 yaş grubunda saptanan davranış bozuklukları sıklığı normal populasyondaki değerden fazla iken, 13-18 yaş grubunda davranış bozukluğu sıklığı normal populasyondaki değere benzer bulundu. 6-12 yaş grubu olguların % 13.5'inde ağırlık, %37.8'inde boy ölçümü, 13-18 yaş grubu olguların ise %9.1inde ağırlık, % 18.2' sinde boy ölçümü 3. persentilin altında bulundu. Büyüme geriliği 6-12 yaş grubunda %13.5, 13-18 yaş grubunda %9 sıklıkta bulundu. Olguların %30'unda parazitoz, %10'unda diş çürüğü, % 7.8'inde kronik tonsillit saptandı. 6-12 yaş grubu olguların %81'inin pasif kişilik yapısında olduğu ve %70.3' ünün geleceğe yönelik endişe ve korkularının bulunduğu gözlendi. 13-18 yaş grubu Korunmaya Muhtaç Adolesanlarda psikolojik bozuklukluk olarak depresyon %51, paranoid reaksiyon %39. 9, fobi %39.2 sıklıkta saptandı. Fobi dışındaki psikolojik bozukluklarda kız ve erkek adolesanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı. 6-12 yaş grubunda zeka geriliği %13.5, 13-18 yaş grubunda %2.8 sıklıkta bulundu. Zeka geriliği saptanan olgular sınırda ve hafif zeka geriliği idi. Bu çalışma ile Korunmaya Muhtaç Çocuklarda fiziksel ve psiko-sosyal sorunlara sık rastlanıldığı ve bu çocukların sorunlarının çözümü için psiko-sosyal yönden desteklenmelerinin önemli olduğu vurgulandı. 54
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases