Balıklarda Antioksidan Savunma ve Oksidatif Stres - Tuna Keleştemur, Gülüzar (My University, 2011)
Oksijenle solunum yapan bütün canlılar gibi balıkların da reaktif oksijen ürünlerinin zararlı etkilerine karşı anti savunma sistemi gelişmiştir. Bu savunma sistemine “antioksidan savunma sistemi”, bu savunmada yer alan vitaminlere de “antioksidan vitaminler” denilmektedir. Antioksidan vitaminlerin en önemlileri A, E, C vitaminleri ve karotenlerdir. Bu çalışmada, kütür şartlarında kaçınılmaz olan biyotik ve abiyotik stres faktörlerine (virüs, bakteri, mantar, hastalıklar, stok yoğunluğu, olumsuz çevresel faktörler, oksijen ve sıcaklık değişimleri, elle yakalama, taşıma) karşı balığın dayanımını arttıran ve savunma sistemini güçlendiren antioksidan vitaminlerin önemi araştırılmıştır.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Balık Besleme; Antioksidan Savunma; Antioksidan Vitaminler; Oksidatif Stres.