BEHÇET HASTALARINDA SERUM MIP-1?, ENA-78 VE NAP-2 DÜZEYLERİ - TURGUT, DİLARA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Behçet hastalığı (BH) oral ve genital aft, deri lezyonları, oküler, gastrointestinal ve nörolojik bulgularla karakterize, etyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamış kronik, tekrarlayıcı ve histopatolojik olarak vaskülitle seyreden multisistemik bir hastalıktır.Bu çalışmada hastalığın patogenezinde rolü olduğu bilinen başta nötrofiller olmak üzere çeşitli hücrelerin aktivisinde rol oynayan kemokinlerin serum düzeylerinin araştırılması amaçlandı.Çalışmaya 46'sı aktif toplam 64 Behçet hastası ile 24 sağlıklı olgu alındı. Hasta grubu ile kontrol grubunun değerleri birbirleri ile karşılaştırıldığında ortalama serum MIP-1? ve ENA-78 değerlerinin Behçet hastalarında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (sırasıyla p=0.032 ve p=0.023). Ortalama serum NAP-2 düzeylerinde ise anlamlı bir fark olmadığı gözlendi (p>0.05). Hastalar aktif ve inaktif olarak ayrıldığında ENA-78 değerinin aktivite kriterlerine sahip hastalarda, inaktif hastalara göre daha yüksek olduğu (p=0.029), ortalama serum MIP-1? ve NAP-2 değerlerinde ise her iki grup arasında fark olmadığı bulundu (p>0.05). Ayrıca yine ortalama serum ENA-78 değerinin aktif hastalık grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (p=0.003).Sonuç olarak nötrofil kemotaksisinde rol oynayan kemokinlerden MIP-1? ve ENA-78'in Behçet hastalarının serumlarında yükselmiş olduğu gözlendi. Bu bulgunun hastalığın patogenezi ile ilgili çalışmalara yön vereceğini düşünmekteyiz. Ancak, kemokinler etkilerini mikroçevrede gösterdiğinden ve serum konsantrasyonları gelişen iltihabi süreçleri dolaylı olarak yansıttığından, bu kemokinlerin dokudaki düzeylerine ve hastalık aktivasyonu ve/veya tedaviye cevapla korelasyonuna bakılması ek bilgiler sağlayabilir.

Behcet Disease is a chronic, non-identified etiology, recurrent multisystemic disease characterized by vasculitis histopathologically that includes involvement of the oral and genital aft, cutaneous, ocular, cardiovascular, gastrointestinal, renal, pulmonary, urologic, and central nervous systems and the joints, blood vessels, and lungs.In this study, it was aim to study serum levels of cytokines that is first of all activate the neutrophils and known the roles at pathogenesis of the disease.In the study, a total of 64 Behcet Disease?s patients that of 46 patients were active and 24 healthy controls were included. The mean serum levels of MIP-1? and ENA-78 were statistically higher than controls (p=0.032 and p=0.023 respectively). The mean serum level of NAP-2 was not different statistically (p>0.05). Whilst the patients divided as active and inactive, the levels of ENA-78 were found to be higher at the patients who met the criteria of active disease than in inactive patients (p=0.029), while the levels of MIP-1? and ENA-78 were found to be not different in these two groups (p>0.05). Besides, it was detected that the mean serum levels of ENA-78 was higher as statistically significance in active disease group than in controls (p=0.003).As a result, it was found to be increased the levels of chemokines of MIP-1? and ENA-78 that plays role in neutrophile chemotaxis in Behcet patients. We thought that this finding can give the way with the pathogenesis of the disease. Merely, these chemokines show their effects in their microenvironment and their concentrations reflects the inflammation as indirectly, extra findings can be provided to investigate the levels of the chemokines on tissues and to study their correlation with the disease activation and/or response to the treatment.
The levels of serum MIP-1?, ENA-78 and NAP-2 in patients with Behcet's disease
Keywords: Dermatoloji