Tu?rk Dizi Sektöru?nde Üru?n Yerleştirme: Yalı Çapkını ve Kızılcık Şerbeti Örnekleri - Ayız, Buşra (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2025)
Tu?rk dizi sektöru?nde u?ru?n yerleştirme, markaların ve u?ru?nlerin dizilerde, genellikle karakterlerin kullandığı ya da etrafında bulunduğu unsurlar olarak yerleştirilmesi işlemidir. Bu strateji, dizilerdeki popu?lerlik ve geniş izleyici kitlesi sayesinde markaların göru?nu?rlu?ğu?nu? artırmak için kullanılır. Üru?n yerleştirme Tu?rkiye’deki dizilerde oldukça yaygın bir uygulamadır. Tu?rk dizileri, yerli ve yabancı birçok markanın tanıtımını yapmak için önemli bir mecra haline gelmiştir. Bir reklam tu?ru? olan u?ru?n yerleştirme, dizilerde, programlarda veya filmlerde senaryo içerisine konu ile bu?tu?nleştirilerek marka veya u?ru?nu?n tanıtılması ile gerçekleştirilir. Tu?rk dizilerinde u?ru?n yerleştirme tekniği daha çok dizi karakterlerinin hayran kitlesinden faydalanılarak karakterlerin bulunduğu sahnede gösterilmesi veya karakterlerin sahne içerisinde kullandığı u?ru?nler şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Du?nyada u?ru?n yerleştirmenin tarihi çok eskilere dayanmasına rağmen u?lkemizde yasalaşması yakın bir tarihte gerçekleşmiştir. Araştırmada ; 2024 yılında en çok izlenen iki Tu?rk dizisi seçilerek, bu dizilerden rastgele belirlenen beşer bölu?m detaylı olarak incelenmiştir. Üru?n yerleştirme uygulamalarını tespit etmek amacıyla içerik analizi yöntemi kullanılarak u?ru?nlerin diziye nasıl entegre edildiği, ekranda kalma su?releri ve yerleştirme tu?rleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, dizilerde kullanılan anlatım teknikleri, u?ru?nlerin tekrar edilme oranları ve yerleştirilen markalar karşılaştırmalı bir analizle ele alınmış; elde edilen bulgular doğrultusunda, u?ru?n yerleştirmenin Tu?rk dizi sektöru?ndeki pazarlama ve reklam stratejilerine etkisi analiz edilmiştir.

In the Turkish TV series industry, product placement is the placement of brands and products in TV series, usually as elements that characters use or are around. This strategy is used to increase the visibility of brands through the popularity and large audience of TV series.Product placement is a very common practice in Turkish TV series. Turkish TV series have become an important medium for promoting many local and foreign brands. Product placement, which is a type of advertising, is carried out by introducing the brand or product by integrating it into the script in TV series, programs or films In Turkish TV series, the product placement technique is mostly seen in the form of showing the characters in the scene where the characters are present by utilizing the fan base of the series characters or the products used by the characters in the scene. Although product placement has a long history in the world, it has only recently been legalized in our country. In the research; the two most watched Turkish series in 2024 were selected, and five episodes were randomly recorded from these series in detail. In order to detect product placement, the content analysis method was used to detect product placement, and to evaluate how it was integrated into the unwanted series, how it remained on the screen and the types of placement. In addition, the narrative techniques used in the series, the unwanted repeated rates and the brands placed were addressed with a comparative analysis; With the findings obtained, the effects of product placement on the marketing and advertising strategy in the Turkish series sector were analyzed.
Product Placement in the Turkish Tv Series Industry: The Examples of Yalı Çapkını and Kızılcık Şerbeti
Keywords: Communication Studies; İletişim Çalışmaları