(2-fenil-1,3-dioksalan-4-iL-) metilmetakrilat-glisidil metakrilat kopolimerinin sentezi, karakterizasyonu ve reaktivite oranlarının hesaplanması - İlter, Zülfiye; Özdemir, Eyüp; Ahmedzade, Mısır (My University, 1997)
Bu çalışmada (2-fenil-l,3-dioksalan-4-il-) metil metakrilat (PDMMA) monomeri benzaldehit ve glisidil metakrilatin BF3O(Et)2 katalizörü yanında kondensasyon reaksiyonu ile elde edildi. Monomerin yapısı IR, $^{1}H-NMR$ ve $^{13}C-NMR$ spektrumlarıyla aydınlatıldı. (2-fenil-l,3-dioksalan-4-il) metil metakrilat (PDMMA) ve glisidil metakrilat monomerleri farklı oranlarda 60°C benzoilperoksit başlatıcısı ile dioksan çözücüsünde kopolimerleştirildi. Kopolimerin yapısı IR, $^{1}H-NMR$ ve $^{13}C-NMR$ spektrumlarıyla aydınlatıldı. Kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları DSC den bulundu. Kopolimerdeki monomerlerin reaktivite oranları Kelen-Tudos metoduyla $^{r}DMMA$ = 0.43 ± 0.027 ve $^{r}GMA$ = 1 -97 ± 0.041 olarak bulundu.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi; Kimya; İnorganik ve Nükleer