ELAZIĞ YÖRESİNDE SATILAN SÜZME BALLARDA TÜREV SPEKTROFOTOMETRİ İLE OKSİTETRASİKLİN VE SÜLFAMEZATİN TAYİNİ - TURABİK, MERAL (Fırat Üniveristesi, 1995)
Yüksek Lisans Tezi ELAZI? YÖRESİNDE SATILAN SÜZME BALLARDA TÜREV SPEKTROFOTOMETRİ İLE OKSİTETRASİKLİN VE SÜLFAMEZATİN TAYİNİ Meral TURABİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı 1995,Saufa61 Oksitetrasiklin (OTO, sülfamazatin (SM) ve karışımları türev spektroskopisi yöntemiyle analizlenmiştir. pH= 4.8 asetat tamponuyla hazırlanan farklı konsantrasyon ve oranlarda OTC ve SM içeren sulu saf çözeltilerde, spektrumun 2° türevi kullanıldığında, absorbans hataları ve ilaçların etkileşimi elimine edilerek, 230.5 nın de OTC'nin 239.5 nın de Sİİ'in tayini yapılmıştır.Kalibrasyon eğrileri 4-16 ppm OTC ve 2-12 ppm SM düzeylerine kadar lineerdir. Farklı konsantrasyonl ardaki OTC ve SM ile farklı OTC/SM karışımları % 90-96 düzeylerinde geri kazanılabilmektedir.Balda OTC ve SM analizi için alınacak optimum bal örneği miktarı 0.5 g. dır. Spektrum 2° türevi 370 nm de OTC'nin, 1° türev ve 252 nm'de Sİİ'in tayini, ön ayırma işlemlerine gerek kalmadan yapılabilmektedir. 8-20 ppm düzeylerinde bala eklenen ilaçların geri kazanılma oranlan OTC için % 91-93 ve SM için % 94-98'dir. OTC + SM'i birlikte içeren bal örneklerinde OTC/SM oranı 1:1-3:1 aralığında., OTC geri kazanma oranı 190-95., SM/OTC oram 1:1-1:3 aralığında ise 195-96 dır. Özgeçmişi bilinmeyen bal örneklerinde standart ekleme yöntemiyle spektrum 2* türevi 230.5 nın de OTC ve 1° türev 254.6 nın de SM tayin edilebilmektedir.

SUMMARY Masters Thesis Determination of Oxy tetracycline and Sulphamezatnine in Honey Sold in Elazığ Region by Derivative Spectrophotometry Meral TURABİK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering 1 995., Page 6 1 Oxy tetracycline (OTC), sulphamezathine and binary mixtures can be resolved by derivative spectrometry. In aquous solutions (pH=4.8)J OTC was determined at 230.5 nm using the 2° derivative and SM at 239.5 nm from the 2° derivative and thereby absorbance effects and the interaction between 2 compounds were eliminated. The optimum amount of sample to be used for the analysis of honey containing OTC and SM was 0.5 g. 2° derivative and 370 nm was used for OTC and 252 nm 1° derivative was used determining the recoveries of OTC and SM added to honey.IV In honey samples of which history is unknown,OTC was determined by standart addition procedure at 230.5 nm using the 2° derivative while SÎ1 was determined at 254.6 nm using 1° derivative. The metod does not require any seperation procedure/The recoveries were over 890. Key Words :0xytetracyc1ine, sulphamezathine, honey analysis, derivative spectrophotometry,spectroscopy.
Determination of oxytetracycline and sulphamezathine in honey sold in Elazığ region by derivative spectrophotometry
Keywords: Kimya; Chemistry