İvesi ve Ost-Friz x İvesi melez ($F_1$) kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri - Kul, Selim; Akcan, Abdulkadir (My University, 2002)
Bu araştırma, İvesi Ost-Friz x İvesi (F|) melezi kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özelliklerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Besi döneminde saf genotipden 7, melez genotipden 9 baş, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesinde saf genotipden 7, melez genotipden 6 baş erkek kuzu kullanılmıştır. Kuzular ortalama 20 kg besi başı canlı ağırlığı ile büyüklükleri aynı, fakat farklı iki bölmede besiye alınmış, 45 kg canlı ağırlığa ulaşana kadar kuzulara ad libitum kesif yem ve kuru yonca verilerek beslenmiştir. Besi süresince kuzulara daima temiz içme suyu sağlanmıştır. Daha sonra kesim ve karkas özelliklerini incelemek amacıyla kesilmişlerdir. Besi süresince günlük ortalama canlı ağırlık artışı, saf ve melez grupta sırasıyla 225 ve 222 g, 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen ortalama konsantre yem 5.98 ve 5.15 kg olarak bulunmuştur. Kırkbeş kg kesim ağırlığında kesilen İvesi ve Ost-Friz x İvesi (Fi) kuzularda sırasıyla, soğuk karkas ağırlığı 21.80 ve 20.93 kg, karkas randımanı %48.3 1 ve 44.29, karkas da but oranı %3I.04 ve 30.79, karkasta kol oranı %16.78 ve 18.37, kuyruk yağı oranı %11.60 ve 1.72 (P<0.01), MLD kesit alanı 19.08 ve 16.08cm2, kabuk yağı kalınlığı 16,35 ve 6.1 mm (P<0.001) olarak bulunmuştur.
Keywords: Melez ırklar; kuzu; İvesi; hayvan kesimi; karkas özellikleri; besi performansı; Doğu Friz (koyun ırkı)