P-aminoazobenzen ligandının Co (II), Zn (II), Cd (II) ve p-dimetilaminoazobenzen ligandinin Co (III) ile komplekslerinin sentezi ve incelenmesi - Yazıcı, Ayşegül; Kaya, Mehmet Demir; Alkan, Cihan; Kılıç, Zeynel (My University, 1998)
Bu çalışmada p-aminoazobenzen ligandının Co (II), Zn (II), Cd (II) ve p-dimetilami-noazobenzen ligandının Co (III) ile kompleksleri elde edildi. Kompleksler oda sıcaklığında katı metal tuzunun asetonitrilde çözülmüş ligantlara ilave edilmesiyle hazırlandı. Elde edilen komplekslerin yapıları; elementel analiz, İR, NMR spektrumları ve manyetik duyarlılık değerleri kullanılarak aydınlatıldı. Elde edilen sonuçlara göre p-aminoazobenzen ligandının Co (II) ile oktahedral, Zn (II) ve Cd (II) ile tetrahedral yapıda kompleks oluşturduğu, p-dimetilaminoazobenzen ligandının Co (III) ile oktahedral yapıda kompleks oluşturduğu belirlendi.
Keywords: Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi; Kimya; İnorganik ve Nükleer