TÜRKİYE' NİN TAM ÜYELİK SÜRECİNDE AVRUPA BİRLİĞİ UYUM YASALARININ 1982 ANAYASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - YILDIZ, ATAKAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yakın dönem Türk dış politikasının en mühim hedefleri arasında yer alan AvrupaBirliğine tam üyelik süreci Türkiye nin birçok iç ve dış dinamiğini ciddi şekilde etkiler halegelmiştir. AB nin aday devletlerden talep ettiği şartlar sosyal, hukuki, insan haklarıalanlarında ısrarla takip edilirken bu konularda Türkiyede de süratli bir entegrasyon çabasıgöze çarpmaktadır. Türkiye nin AB ye tam üyelik sürecinde milli mevzuatında önemlideğişiklikler yapması gerektiği bazı anayasal yetkilerini AB tüzel kişiliğine devretmesigerekeceği açıktır zira AB bir uluslar üstü birlikse mutlak üniter yapı ile bu birliğe gelecektetam entegre olmak mümkün olamayacaktır. Bu vakıa, 1982 Anayasasının AB uyum yasalarıile bir şekilde uyumlulaştırılması gerektiği sonucunu ortaya koymaktadır.. Avrupa Birliğine tam üyelik yolunda Türkiye nin önüne çıkabilecek en önemlisorunun mevzuatımızın AB müktesebatı ile uyumu olduğu kanaatindeyiz zira eşit ve egemendevletlerin bir araya gelerek bir birlik oluşturmaları kolay bir hadise değildir olayın hukuki ,siyasi , ekonomik , politik ve daha birçok yönü olmasının yanında en önemli konununmüktesebatların uyumu olduğu bir gerçektir. AB müktesebatına uyum , tek taraflı olarak adaydevletlere bir olarak sunulmaktadır hukuki uyumunuz yetersizse, bunuşartbaşaramayacaksanız, birliğe üye olamayacaksınız demektir .Bu çalışmada bu uyum sürecindekabul edilmiş uyum yasalarına Anayasanın hangi maddelerinin direnç göstereceği ve diğerhukuk alanlarında yasaların uyumlulaştırılmasının anayasanın ruhuna uygun olup olmayacağıkonusu incelenmiştir , bu uyum üniter Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve onun temeldinamiklerini ne yönde etkiler; bu konunun açıklığa kavuşturulması için yapılacak çalışmalarüyelik sürecinde ciddi bir katkı sağlayacaktır.Anahtar Kelimeler : Avrupa Birliği , Uyum yasaları , Anayasa , KurumsalYapılanma

The membershıp for EU (Europen Union) is one of the most important aims ofTurkısh foreign policy , recently. Türkiye has been trying to implement some transformationof associotion for the aim of the EU membership for 40 years. Contitutional integration is themost important subject for the EU membershipn this thesis , it is compared the EU integration Laws to the Turkısh constitution in1982Key Words: Europen unıon , Integratıon laws , constitution , institutional structure
Evaluating of European Union integration laws by taking account of the constitution in 1982 in view of Europen Union membership process of Turkiye
Keywords: Hukuk; Tarih