DAMLATMALI FİLTRELERDE AZOT VE FOSFOR GİDERİLMESİ - ARSLAN, EMİNE IŞIL (Fırat Üniveristesi, 2000)
YÜKSEK LİSANS TEZİ DAMLATMALI FİLTRELERDE AZOT VE FOSFOR GİDERİLMESİ E. Işıl ARSLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 74 Damlatmalı filtreler işletme giderlerinin ve bakım masraflarının düşük olması, ani yüklerden zarar görmemesi, çok iyi yetişmiş personele ihtiyaç duymaması gibi nedenlerle diğer biyolojik tasfiye sistemlerine tercih edilmektedirler. Bu çalışmada biri bazaltik sünger taşı diğeri plastik top dolgu malzemeli aynı boyutlarda iki damlatmalı filtre kolonu kullanılmıştır. Sentetik bir atık su, biyofılm oluşuncaya kadar sürekli olarak filtrelerde devrettirilmiştir. Biyofılm oluştuktan sonra deneylere geçilmiştir. NH4+-N, NO2" -N, NO3" -N, toplam kjeldahl azotu, AKM, pH, toplam fosfor, KOİ ve BOİ5 analizleri yapılmıştır. Filtrelerin değişik iki dolgu malzemesine, farklı hidrolik ve organik yüklere göre azot ve fosfor giderme verimleri araştırılmıştır. Bazaltik sünger taşlı filtre kolonunun KOİ giderme veriminin plastik toplu kolonunkinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bazaltik sünger taşlı filtre kolonunun KOİ giderme verimi en çok % 98.9 plastik toplu kolonunun KOİ giderme verimi en çok % 68 olarak bulunmuştur. Nitrifikasyon, bazaltik sünger taşlı ve plastik toplu filtrelerde sırasıyla 0.44 m3/m3.G ve 0.04 m3/m3.G' lük hacimsel hidrolik yüklerde iyi bir şekilde başarılmıştır. Damlatmalı filtrelerin toplam fosfor giderimi bakımından tek başlarına yeterli olmadıkları tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Damlatmalı filtreler, azot, fosfor, bazaltik sünger taşı, plastik toplar.
Nitrogen and phosphorus removal in trickling filters
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering