Karaciğer ve böbrek dokusunda ranitidinin dejeneratif etkisine karşı karnitinin koruyucu rolü - Canpolat, Leyla (My University, 1998)
Ranitidin mide ülserlerinin tedavisinde yaygın olarak kullanılan Afe reseptör blokörüdür. Ranitidin karaciğerde hepatotoksik, böbrekte nefrotoksik etki gösterir. Bununla birlikte, karnitin uygulamasının, karaciğer ve böbrekte dejenerasyonu azaltacağı düşünülür. Mevcut çalışmada, ranitidinle indüklenmiş karaciğer ve böbrek hasarına karşı karnitin'in etkisi ergin Wistar sıçanlarda araştırıldı. Beş gruptan ibaret her bir grupta altı adet hayvan olmak üzere, kontrol; iki ay ranitidin (10 mg/mg i.m.), bir ay ranitidin (10 mg/mg i.m.)+ suya karıştırılmış olarak Karnitin (20 mg/kg); iki ay normal diet gruplarına ayrıldı. Ranitidin'le indüklenmiş hepatotoksisiteye bağlı olarak karaciğerde, Kupffer hücre proliferasyonu, yağlanma ve mononükleer hücre infiltrasyonları gözlendi. Böbrek korteks ve medüllasmda ise belirgin mononükleer hücreli inflamatuvar interstisyel infitrasyon ve interstisyel kanama alanlarının oluşumu mevcuttu. Karnitin uygulanan gruplarda, karaciğer ve böbreğin prognozu tamamen önemli ölçüde değiştirilemedi, hasar kaldı. Buna rağmen karnitin uygulanan her iki grupta dejenerasyon önemli ölçüde azalmıştı. Ranitidin uygulamasını takiben normal diyetle beslenen grupta ise dokular karnitin uygulanmış gruplara benzer bulgular gösterdi.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji