GENEL VE MESLEKİ LİSE YÖNETİCİLERİNİN ETİK LİDERLİK DAVRANIŞLARININ OKULLARDAKİ SOSYAL ADALET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - TURHAN, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2007)
BuÂ araştırmanınÂ genelÂ amacı,Â genelÂ veÂ meslekiÂ liseÂ yöneticilerininÂ veÂ öğretmenlerininÂ görüşlerineÂ göre,Â okulÂ yöneticilerininÂ etikÂ liderlikÂ davranışlarının,Â okullardaÂ sosyalÂ adaletinÂ algılanmaÂ düzeyineÂ etkisiniÂ belirlemektir.Â BuÂ amaçlaÂ 84Â maddedenÂ (etikÂ liderlikÂ içinÂ 46Â madde,Â sosyalÂ adaletÂ içinÂ 36Â madde)Â oluşanÂ birÂ anketÂ formuÂ geliştirildi.Â Adıyaman,Â Diyarbakır,Â Elazığ,Â Iğdır,Â Kahramanmaraş,Â MalatyaÂ veÂ TunceliÂ illerindekiÂ genelÂ veÂ meslekiÂ liselerdeÂ görevÂ yapanÂ 82Â okulÂ yöneticisiÂ veÂ 1195Â öğretmendenÂ anketÂ yoluylaÂ veriÂ toplandı.Â VerilerÂ yüzde,Â frekans,Â aritmetikÂ ortalama,Â tÂ testi,Â ANOVAÂ veÂ kanonikÂ korelasyonÂ analiziÂ teknikleriÂ kullanılarakÂ analizÂ edildi.Â AraştırmaÂ sonuçlarınaÂ göre;Â okulÂ yöneticileriÂ etikÂ liderlikÂ rolleriniÂ başarıÂ ileÂ gerçekleştirdikleriniÂ düşünürken,Â öğretmenlerÂ etikÂ liderliğinÂ etikÂ ikilemleriÂ çözmeÂ veÂ etikÂ kararÂ vermeÂ veÂ güveneÂ dayalıÂ liderlikÂ boyutlarındaÂ okulÂ yöneticileriniÂ tamÂ olarakÂ yeterliÂ bulmamaktadır.Â Ayrıca,Â OkulÂ yöneticileriÂ görevÂ yaptıklarıÂ okullardaÂ sosyalÂ adaletinÂ sağlandığına,Â öğretmenlerdenÂ dahaÂ yüksekÂ düzeydeÂ katılmaktadırlar.Â YapılanÂ KanonikÂ KorelasyonÂ analizlerinde,Â okulÂ yöneticilerininÂ etikÂ liderlikÂ davranışlarıyla,Â okullardaÂ sosyalÂ adaletinÂ algılanmaÂ düzeyiÂ arasındaÂ çokÂ yüksekÂ birÂ korelasyonÂ bulunmuştur.Â BunaÂ göre,Â okulÂ yöneticileriÂ etikÂ liderlikÂ davranışlarınıÂ neÂ kadarÂ yüksekÂ düzeydeÂ gösterirlerse,Â okullardaÂ sosyalÂ adaletinÂ algılanmaÂ düzeyininÂ oÂ kadarÂ arttığıÂ söylenebilir.Â Â Â AnahtarÂ Kelimeler:Â Etik,Â EtikÂ Liderlik,Â SosyalÂ Adalet.Â

TheÂ mainÂ aimÂ ofÂ theÂ studyÂ isÂ toÂ determineÂ effectsÂ ofÂ ethicalÂ leadershipÂ behaviorsÂ ofÂ highÂ schoolsÂ andÂ vocationalÂ highÂ schoolsÂ principalsÂ onÂ perceptionÂ ofÂ socialÂ justice.Â TheÂ surveyÂ hasÂ beenÂ carriedÂ outÂ amongÂ teachersÂ andÂ principalsÂ whoÂ workÂ there.Â Â Thus,Â aÂ questionnaireÂ form,Â whichÂ includesÂ 84Â questionsÂ (46Â itemsÂ forÂ ethicalÂ leadership,Â 38Â itemsÂ forÂ socialÂ justice),Â wasÂ developed.Â DataÂ wereÂ collectedÂ fromÂ 82Â principalsÂ andÂ 1195Â teachersÂ workingÂ inÂ highÂ schoolÂ andÂ vocationalÂ highÂ schoolsÂ locatedÂ inÂ Adıyaman,Â Diyarbakır,Â Elazığ,Â Iğdır,Â Kahramanmaraş,Â MalatyaÂ andÂ TunceliÂ cities.Â CollectedÂ dataÂ wereÂ analyzedÂ usingÂ Percent,Â Frequency,Â Mean,Â tâ€ Test,Â ANOVAÂ andÂ CanonicalÂ CorrelationÂ Analysis.Â ResultsÂ ofÂ theÂ studyÂ indicateÂ thatÂ theÂ principalsÂ findÂ themselvesÂ asÂ successfulÂ inÂ theÂ rolesÂ ofÂ ethicalÂ leadershipÂ whileÂ teachersÂ doÂ notÂ findÂ themÂ entirelyÂ successfulÂ inÂ solvingÂ theÂ ethicalÂ dilemmasÂ andÂ decidingÂ ethicallyÂ andÂ inÂ theÂ trustÂ basedÂ leadership.Â InÂ addition,Â principalsÂ muchÂ moreÂ stronglyÂ believeÂ thanÂ teachersÂ doÂ thatÂ socialÂ justiceÂ inÂ schoolsÂ isÂ maintained.Â AccordingÂ toÂ theÂ CanonicÂ CorrelationÂ Analysis,Â aÂ veryÂ highÂ correlationÂ wasÂ foundÂ betweenÂ ethicalÂ leadershipÂ behaviorsÂ ofÂ schoolÂ principalsÂ andÂ perceptionÂ ofÂ socialÂ justiceÂ inÂ schools.Â Consequently,Â itÂ canÂ beÂ saidÂ thatÂ ethicalÂ leadershipÂ behaviorsÂ ofÂ principalsÂ areÂ positivelyÂ relatedÂ toÂ perceptionÂ ofÂ socialÂ justiceÂ inÂ schools.Â Â Keywords:Â ethics,Â ethicalÂ leadership,Â socialÂ justice.
The effect of ethical leadership behaviors of high school and vocational high school principals on social justice in schools
Keywords: Eğitim ve Öğretim