ADRENAL LEZYONLARDA DİFÜZYON AĞIRLIKLI MRG BULGULARI - ÇİÇEKÇİ, MEHTAP (Fırat Üniveristesi, 2010)
Çalışmamızın amacı normal adrenal dokusu ve farklı adrenal lezyonlarında apparent diffusion coefficient (`'ADC'') ölçümü yaparak; ADC değerlerinin normal adrenal dokusu ile adrenal lezyon ayırımında; farklı adrenal lezyonlarının birbirinden ayırımında kullanılabilirliğini saptamaktır.11 erkek, 28 kadın toplam 39 olguya ait 43 adrenal lezyona b100, b600 ve b1000 difüzyon gradientleri kullanılarak difüzyon ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme (DAMRG) yapıldı. Tüm lezyonlardan ve normal adrenal dokusundan en az üç ADC ölçümü yapılarak ortalama değerler kaydedildi.Normal adrenalde ortalama ADC değerleri b100, b600, b1000'de sırasıyla 3.12±0.75, 2.47±0.63, 1.67±0.35; adrenal lezyonlarda 2.81±0.96, 2.25±0.79 ve 1.68±0.37 mm2/sn ölçüldü. Adenomların ADC değerleri 2.71±0.96, 2.15±0.79, 1.56±0.37; adenom dışı lezyonların ise 2.98±0.92, 2.48±0.73 1.91±0.75 mm2/sn bulundu. Benign lezyonların ADC değerleri 2.71±0.18, 2.32± 0.15, 1.83±0.11 mm2/ sn; malign lezyonların 3.28±0.16, 2.29±0.18, 1.47±0.08 mm2/sn ölçüldü. Normal adrenal ile adrenal lezyonların; adenom ile nonadenomların ve benign lezyonlar ile malign lezyonların ortalama ADC değerleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (p>0.05). Lezyonlar kendi aralarında karşılaştırıldığında b1000'de adenom ile hematom, kist, tüberküloz; metastaz ile hematom, kist, myelolipom, tüberküloz; hematom ile myelolipom, feokromasitoma; feokromasitoma ile kist; kist ile myelolipom ADC değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05).Adrenal lezyonların DAMRG ile değerlendirilmesinde b1000 değeri en anlamlıdır. Adrenal lezyonların değerlendirilmesinde DAMRG ile yapılan bu çalışma normal ve patolojik adrenalde ADC ölçümünün mümkün olduğunu ortaya koymuştur. Kontrast madde kullanımına gerek duyulmayan, noninvaziv, hızlı ve etkili bir görüntüleme yöntemi olan DAG, b1000 değerinde bazı adrenal lezyonların birbirinden ayırımında, mevcut tanı yöntemlerine alternatif olabilir.Anahtar Kelimeler: Difüzyon Ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme (DAMRG), adrenal lezyon, apparent diffusion coefficient (ADC).

The aim of our study was to determine usefullness of apparent diffusion coefficient (ADC) measurement in differentiation of normal adrenal tissue and adrenal lesions with subtyping adrenal lesions through ADC values.Diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DWMRI) using b100, b 600, and b 1000 diffusion gradients were performed on 39 cases (11 men, 28 women ) who had 43 adrenal lesions. At least three ADC measurements of all lesions and normal adrenal tissues were performed and their mean values were calculated and recorded.Mean ADC values at b100, b600 and b1000 gradients were 3.12±0.75, 2.47±0.63 and 1.67±0.35 in normal adrenal tissues; 2.81±0.96, 2.25±0.79, and 1.68±0.37 in adrenal lesions; 2.71±0.96, 2.15±0.79 and 1.56±0.37 in adenomas; 2.98±0.92, 2.48±0.73, and 1.91±0.75 in non-adenoma lesions; 2.71±0.18, 2.32±0.15, 1.83±0.11 in benign lesions, and 3.28±0.16, 2.29±0.18, 1.47±0.08 mm²/s in malignant lesions, respectively. Mean ADC values of normal adrenal tissue and adrenal lesions; adenomas and nonadenoma lesions, and benign and malignant adrenal lesions were not statistically significant (p>0.05). When lesions were compared among themselves, statistically significant different ADC values were found as between adenoma and hematoma, cyst and tuberculosis. Also metastasis significantly differentiated from hematoma, cyst, myelolipoma and tuberculosis. Hematoma and cysts showed statistically significant different mean ADC values from myelolipoma and phechromocytoma at b1000 gradient (p<0.05).The most significant value for evaluation of adrenal lesions with DAMRG is b1000 gradient. This study yielded that ADC measurements in normal and pathological adrenal tissues are possible. Diffusion-weighted imaging as a noninvasive, fast and effective imaging method may be an alternative to current diagnostic methods for differentiation of some adrenal lesions from each other without contrast agent usage at b1000 gradient value.Key Words: Diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DWMRI), adrenal lesion, apparent diffusion coefficient (ADC),
Diffusion weighted MRI findings in adrenal lesions?
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp