2011-2012 TÜRK TELEVİZYON DİZİLERİNDE ÜRÜN YERLEŞTİRME KULLANIMI VE GENÇLERİN TÜRK TELEVİZYON DİZİLERİNDEKİ ÜRÜN YERLEŞTİRMEYE YÖNELİK BAKIŞ AÇISI - GERÇEK, İNCİ SENA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Artan rekabet ortamı ve teknolojik gelişmelere paralel olarak reklamcılar ürün ve hizmetlerini etkili bir şekilde pazarlamak için yeni yollar aramaya başlamışlardır. Geleneksel reklam anlayışının tüketiciler üzerinde etkisini yitirmesi üzerine; ürünlerin sinema filmleri, televizyon programları, diziler, kitaplar ve bilgisayar oyunlarına yerleştirilmesiyle ürün yerleştirme uygulaması tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Dizilerin günümüzde izlenme oranlarının yüksek olması da reklamcıları, mecra olarak televizyon dizilerinde ürün yerleştirme uygulamasına daha fazla önem vermeye itmiştir. Ürün yerleştirme uygulamasına yönelik hazırlanan tezin amacı; özellikle Türkiye?de en çok izlenen programlar arasında yer alan 2011-2012 Türk televizyon dizilerindeki ürün yerleştirme örneklerini incelemek ve gençlerin Türk televizyon dizilerindeki ürün yerleştirmeye yönelik bakış açısını öğrenmektir. Araştırma Elazığ ili Fırat Üniversitesi ile sınırlı tutulmuştur. Bu bağlamda reklam, ürün yerleştirme kavramı detaylı olarak ele alınmış, Fırat Üniversitesinde okuyan öğrencilere anket uygulaması yapılarak dizilerde gerçekleşen ürün yerleştirmelere yönelik gençlerin bakış açısı öğrenilmiştir. Aynı zamanda yapılan anket sonucunda öğrencilerin en çok izledikleri ilk beş dizi ürün yerleştirme açısından ele alınarak içerik analizine tabi tutulmuştur. Anahtar Kelimeler: Ürün yerleştirme, Reklam, Televizyon dizileri

In parallel with increasing competitive environment and technological developments, advertisers has begun to look for new methods in order to commercialize products and services efficiently. Since traditional advertisement conception has lost its influence on consumers, product placement application has become a preferred method as the products are placed at motion picture, television programs, television series, books and computer games. Because rating of television series is high today, advertisers have paid attention to product placement at television series. The objective of thesis prepared for product placement application is to examine product placement samples at Turkish television series of 2011-2012 which are among the most watched programs in Turkey and learn about point of view of young people for product placement at Turkish television series. The research was limited to Fırat University Elazığ province. Within this context, the concept of advertisement and product placement is examined in detail. By conducting a survey with the students of Fırat University, the information about point of view of young people for product placement at Turkish television series has been obtained. At the same time, top five television series the students watch the most were discussed in terms of product placement and content analysis was examined. Key Words: Product Placement, Advertisement, Television Series
The application of product placement technique at Turkish television series of 2011-2012 and point of wiew of young people for product placement at Turkish television series
Keywords: Reklamcılık