PEYRONİE HASTALARINDA PHOENIXIN, ALFA KLOTHO VE RELAKSİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - CANTÜRK, RIDVAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Peyronie hastalığı (PH), tunika albugineanın inflamatuar bir hastalığı olup penil ağrı, penil deformite, peniste plak oluşumu ve erektil disfonksiyon gibi çeşitli durumlara yol açabilir. PH'nin her ne kadar kesin patogenezi tam olarak bilinmese de, en yaygın kabul gören teori peniste meydana gelen tekrarlayıcı mikro travmalar sonucu başlayan fibrotik sürecin eşlik ettiği anormal bir yara iyileşme bozukluğu olduğudur. Bu çalışmamızda Peyronie hastalarında yer yer antifibrotik, antioksidasyon ve antiinflamatuar özelliklere de sahip oldukları bilinen Relaksin, Phoenixin ve alfa Klotho'nun serum düzeylerini ölçmeyi amaçladık Çalışmamıza Mayıs 2024 ve Nisan 2025 tarihleri arasında Elazığ Fırat Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalına bağlı polikliniğimize başvuran 30 Peyronie hastası ve herhangi bir ek hastalığı olmayan 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 hasta dâhil edildi. Hasta grubuna tanı, fizik muayenede Peyronie plağının palpe edilmesi ve yüzeyel/renkli doppler ultrasonografi ile plağın verifiye edilmesiyle konuldu. Penisin ereksiyon sırasındaki 3 boyutlu halini ve kurvatür derecesini belirlemek için tüm hastalardan kendi çekmiş oldukları fotoğraflar istendi. Kendi fotoğraflarını çekemeyen hastalara poliklinik şartlarında intrakavernöz vazoaktif ilaç enjeksiyonu sonrası ereksiyon sağlandıktan sonra kurvatür açısı bir gonyometre ile ölçüldü. Çalışmamıza katılmayı kabul eden kontrol ve hasta grubundan alınan 5cc kan, uygun yöntemle plazma ayırma işlemi yapılıp -80 derecede saklandı. Alınan serum örneklerindeki Relaksin, Phoenixin ve alfa Klotho düzeyleri Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı laboratuvarlarında çalışıldı. Hasta grubunda yaş ortalaması ve vücut kitle indeksi sırasıyla (BMI) (55.3±11.1), (26.8±3.2) iken kontrol grubunda ise (53±11.3), (25.4±3.4) olarak tespit edildi. Gruplar arasında yaş ve BMI açısından anlamlı fark izlenmedi. (p>0.05) Hasta ve kontrol grubunda ortalama serum Relaksin düzeyleri standart sapmayla birlikte sırasıyla (37.7±8.9), (47.7±13.4) belirlendi ve iki grup arasında anlamlı fark bulundu. (p<0.01) Ortalama Serum phoenixin düzeyleri hasta ve kontrol grubunda standart sapmayla birlikte sırasıyla (31±7), (39.2±12) belirlendi ve iki grup arasında anlamlı fark bulundu. (p<0.01) Ortalama Serum alfa Klotho düzeyleri hasta ve kontrol grubunda standart sapmayla birlikte sırasıyla (249.3±59.2), (244.5±40.9) belirlendi ve iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark izlenmedi. (p>0.05) Elde ettiğimiz verilerle Pearson korelasyon analizi yapıldı. Pearson Korelasyon Katsayısı (r) kullanılarak korelasyon ve istatistik anlamlılık açısından veriler yorumlandı. Phoenixin ile Relaksin arasında çok güçlü bir pozitif korelasyon saptandı. (r>0.8) Bu durum istatistiksel açıdan da son derece anlamlıydı. (p<0.001) Alfa Klotho ile hem Phoenixin hem de Relaksin arasında orta derecede pozitif bir korelasyon saptandı. (r>0.4) Her iki durum da istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. (p <0.01)

Peyronie's disease (PD) is an inflammatory disorder of the tunica albuginea that can lead to various clinical manifestations, including penile pain, penile deformity, plaque formation, and erectile dysfunction. Although the exact pathogenesis of PD remains unclear, the most widely accepted theory suggests that it represents an abnormal wound-healing disorder accompanied by a fibrotic process triggered by repetitive microtrauma to the penis. In this study, we aimed to measure serum levels of Relaxin, Phoenixin, and ?-Klotho, biomolecules known to possess antifibrotic, antioxidative, and anti-inflammatory properties, in patients with Peyronie's disease. Between May 2024 and April 2025, a total of 60 participants were enrolled in the study, including 30 patients with PD and 30 healthy controls without comorbidities, who presented to the outpatient clinic of the Department of Urology at Firat University, Elazığ. The diagnosis of PD was established through palpation of a penile plaque during physical examination and confirmed via superficial/color Doppler ultrasonography. To assess the three-dimensional shape of the penis during erection and determine the degree of curvature, all patients were asked to provide self-photographs. For patients unable to perform self-photography, an erection was induced in clinical settings via intracavernosal injection of a vasoactive agent, and curvature was subsequently measured using a goniometer. From each consenting participant in both groups, 5 mL of venous blood was collected, processed to separate plasma, and stored at –80°C. Serum levels of Relaxin, Phoenixin, and ?-Klotho were analyzed at the Department of Medical Biochemistry, Firat University School of Medicine. The mean age and body mass index (BMI) of the patient group were 55.3±11.1 years and 26.8±3.2 kg/m², respectively, while those of the control group were 53±11.3 years and 25.4±3.4 kg/m². No significant differences were observed between the groups in terms of age and BMI (p>0.05). Mean serum Relaxin levels were significantly lower in the patient group compared to controls (37.7±8.9 vs. 47.7±13.4, p<0.01). Similarly, mean serum Phoenixin levels were lower in the patient group than in controls (31±7 vs. 39.2±12, p<0.01). However, mean serum ?-Klotho levels were not significantly different between the patient and control groups (249.3±59.2 vs. 244.5±40.9, p>0.05). Pearson correlation analysis was performed to assess the relationships among these biomarkers. A very strong positive correlation was observed between Phoenixin and Relaxin (r>0.8), which was highly statistically significant (p<0.001). Additionally, ?-Klotho demonstrated a moderate positive correlation with both Phoenixin and Relaxin (r>0.4), and both associations were statistically significant (p<0.01).
Investigation of phoenix, alpha klotho and relaxin levels in patients with Peyronie's disease
Keywords: Üroloji