YAZ SPOR OKULLARINA KATILAN GENÇLERİN SERBEST ZAMAN TUTUM DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI (IRAK VE TÜRKİYE ÖRNEĞİ) - MOHAMMED, OMAR ALI HUSSEIN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Serbest zaman etkinlikleri gençlerin kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmelerini ve sosyalleşmelerini sağlar. Onların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunur. Bu araştırmada; Irak ve Türkiye'de yaz spor okullarına katılan gençlerin serbest zaman tutum düzeylerinin belirlenerek karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada; survey modeli kullanılarak, Irak ve Türkiye'nin bazı illerindeki yaz spor okullarında spor aktivitelerine devam eden gençlerin serbest zaman tutum düzeylerinin belirlenmesine yönelik anket uygulaması yapılmıştır. Irak'ta bulunan Erbil, Süleymaniye ve Dohuk illerinde 446 gence ulaşılmıştır. Türkiye'de ise Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Gazi Antep, Urfa ve Bursa illerindeki yaz spor okullarına devam eden 416 gence ulaşılmıştır. Ülkelerinde okulların bitmesine müteakip olarak Bakanlık ve Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri aracılığıyla organize edilmeye başlanan yaz spor okullarına 2024'ün Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları katılmış gençler ile bu çalışma yapılmıştır. Çalışmada veri analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Çalışmada istatistiksel analizlerin anlamlılık düzeyleri p<0.05'e göre belirlenmiştir. Ayrıca frekans dağılımı (f), aritmetik ortalama (?), standart sapma (SS), yüzde (%) ve t-testi bağımsız örneklem değerleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlara göre ölçülen tüm değişkenlerde iki grup arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Yaz spor okulu, Genç, Serbest zaman

Free time activities enable young people to feel happy and peaceful and to socialize. It contributes to their physical and mental development. This study aims to determine and compare the free time attitude levels of young people who attend summer sports schools in Iraq and Turkey. In this study, a survey model was used to determine the free time attitude levels of young people who continue sports activities in summer sports schools in some provinces of Iraq and Turkey. 446 young people were reached in the provinces of Erbil, Sulaymaniyah and Dohuk in Iraq. Also in Turkey, 416 young people who attend summer sports schools in the provinces of Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Urfa and Bursa were reached. This study was conducted with young people who attended summer sports schools organized by the Ministry and Provincial Directorates of Youth and Sports after the end of school in their countries in July, August and September 2024. For data analysis the SPSS 22 package program was used in the study. The significance levels of statistical analyzes in the study, were determined according to p<0.05. In addition, frequency distribution (f), arithmetic mean (?), standard deviation (SS), percentage (%) and t-test independent sample values were used. According to the results of the study, it was seen that there were significant differences between the two groups in all measured variables. Keywords: Summer sports school, Young, Leisure time
Comparison of the leisure time attitude levels of young people participating in summer sports schools (sample of Iraq and Türkiye)
Keywords: Spor