Fe, P ve Mn' nin düşük kalay katkılı bronzların aşınma davranışlarına etkisinin araştırılması - Yüksel, Erkan; Yıldırım, M. Mustafa (My University, 1999)
Bu çalışmada, az oranda Pb ve Zn içeren kalay bronzlarına; % 0.35 Fe, % 0.0085 Mn ve % 0.086 P elementleri katıldı. Parçalar, hazırlanan kum kalıplara dökülerek üretildi. Bu döküm parçalar, çekme ve aşınma testi numuneleri olacak şekilde işlenerek hazırlandı. Elde edilen numuneler, çekme gerilmesi ve kuru kaymalı metal - metal aşınma testlerine tabi tutuldu. Testler oda sıcaklığında sabit yük ve sabit hız koşulları altında gerçekleştirildi. Aşınma testlerinin sonunda, sürtünme yolu - ağırlık kaybı ilişkisinden hareketle numunelerin aşınma dayanımları tespit edildi. Katılan P, Fe ve Mn elementlerinin, yüzey sertliği, yüzde uzama, çekme gerilmesi ve kuru kaymalı metal - metal aşınma direnci üzerine etkileri araştırıldı.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test