Hava ve geleneksel soğutma yöntemi ile frezelemede yüzey pürüzlülüğünün incelenmesi - Tosun, Nihat; Kuru, Can; Altıntaş, Emin; Erdin, Olcayto Erdem (My University, 2010)
Bu çalışmada, AA7075-T6 malzemesinin geleneksel ve hava ile soğutma yöntemleri kullanılarak frezelenmesinde iş parçasının yüzey pürüzlülüğü deneysel olarak incelenmiştir. Hava ile soğutma yöntemi ile işlemede kullanılan hava iki farklı hızda (20 ve 40 m/s) kesme bölgesine gönderilmiştir. Geleneksel soğutmada kesme sıvısı olarak bor yağı ve su karışımı kullanılmıştır. Deneyler farklı kesici takımlar (HSS, Karbür), devir sayıları (780, 1330, 2440 dev/dak) ve ilerlemeler (20, 40, 80 mm/dak) kullanılarak yapılmıştır. Deneylerde ilerleme arttıkça yüzey pürüzlülüğünün artığı, fakat devir sayısı arttıkça yüzey pürüzlülüğünün azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, karbür takımlarla elde edilen yüzey pürüzlülük değerleri HSS takımlara göre daha iyi olduğu, hava ile soğutma yöntemiyle elde edilen yüzey pürüzlülük değerleri geleneksel soğutma yöntemine göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine