KLONİDİN'İN NİTRİK OKSİT SENTAZ (NOS) İNHİBİSYONU ARACILI HİPERTANSİYON, VASKÜLER ALFA ADRENERJİK RESEPTÖRLERİN DUYARLILIKLARI VE PLAZMA NİTRİT/NİTRAT (NOX) DÜZEYLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - OKTAR, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Uzun süreli klonidinin uygulamasının kronik NOS inhibisyonu aracılı hipertansiyon vevasküler Î±-adrenerjik reseptörler üzerine etkileri bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacıklonidinin kronik NG-nitro-L-arjinin (L-NNA) uygulamasıyla gelişen hipertansiyon üzerineetkilerini incelemek ve NOS inhibisyonu aracılı hipertansiyonun mekanizmalarınıaydınlatmaya çalışmaktır. Tüm gruplara L-NNA ve/veya klonidin iki farklı konsantrasyondaiçme suyuyla 10 gün süreyle uygulandı. dLNNA ve yLNNA grupları sırasıyla 15 ve45mg/100ml konsantrasyonda L-NNA aldı. KLO ve yKLO gruplarına sırasıyla 150 ve225 g/100ml konsantrasyonda klonidin uygulandı. Kan basıncı ve kalp hızı tail-cuff metodu,plazma NOx düzeyleri spektrofotometre ile tespit edildi. Î±-adrenerjik reseptör yanıtları izoletorasik aorta halkalarında ?in vitro? şartlarda değerlendirildi. Klonidin L-NNA uygulaması ileoluşan hipertansiyonun gelişimini doz bağımlı olarak önlendi, ancak L-NNA uygulamasıyladüşen kalp hızını etkilemedi. Tek başına klonidin uygulanan normotensif ratların kan basıncıve kalp hızında bir değişiklik olmadı. Plazma NOx seviyesi dLNNA grubunda arttı, diğergruplarda ise değişmedi. ?in vitro? deneylerde izole torasik aorta halkalarının yLNNAgrubunda hem fenilefrinin hem de klonidine, dLNNA grubunda ise fenilefrine duyarlığınınarttığı tespit edildi. KLO grubunda torasik aorta halkalarının klonidine, yKLO grubunda isefenilefrine duyarlığı arttı. Bu bulgular kronik NOS inhibisyonu aracılı hipertansiyonungelişiminden esas olarak sempatik sinir sistemi aktivasyonunun sorumlu olduğu görüşünüdesteklemektedir. Sonuç olarak santral etkili bir antihipertansif ajan olan klonidinin kronikNOS inhibisyonu aracılı hipertansiyonun gelişimini doz bağımlı olarak önlediği bu çalışmadailk kez gösterilmiştir.Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Nitrik Oksit, Klonidin, Î‘lfa Adrenerjik Reseptörler
The effects of clonidine on NOS inhibition induced hypertension, vascular alpha adrenoceptor sensitivity and plasma nitrite/nitrate levels in rats
Keywords: Fizyoloji; Fizyopatoloji; Kardiyoloji