İLKÖĞRETİM 8. SINIF VATANDAŞLIK VE DEMOKRASİ DERSİ'NDE ÖĞRENCİLERİN KAVRAM YANILGILARININ İNCELENMESİ - KILIÇ, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmanın amacı; ilköğretim 8. Sınıf öğrencilerinin Vatandaşlık ve Demokrasi Dersi'ndeki kavram yanılgılarını belirlemektir.Bu araştırma, nitel bir çalışmadır. Araştırmada olgu bilim (fenemenoloji) deseni kullanılmıştır. Bu bağlamda araştırmanın çalışma grubu için amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak 2011-2012 öğretim yılında Malatya ili Merkez ilçe'de yer alan dört eğitim bölgesinden yedi ilköğretim okulunun yöneticileri ve ilgili dersin öğretmenleriyle irtibata geçilmiş, araştırmaya katılım konusunda gönüllü olan dört ilköğretim okulu seçilmiştir. Seçilen bu dört ilköğretim okulunun 8. Sınıf şubelerinden birer şube belirlenerek 70 öğrenciye anket formu uygulanmıştır. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış anket formuyla toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak, 10 tane açık uçlu soru içeren anket formu uygulandıktan sonra elde edilen veriler kontrol edilerek gerekli düzenlemeler yapılmış sonra da veriler analiz edilmiştir. Nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda tasarlanan bu araştırmada "betimsel analiz" yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler sayısallaştırılarak frekans olarak ifade edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin Vatandaşlık ve Demokrasi Dersi'ndeki kavramlara ilişkin cevaplarının analiz sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde, öğrencilerin eşitlik, özgürlük, hak, cumhuriyet ve iş birliği kavramlarına verdikleri cevaplarda doğru tanımlarının sayısının yüksek olduğu tespit edilirken, çoğulculuk, vatandaşlık, adalet ve demokrasi, kavramlarında yanlış tanımlarının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Yanlış tanımlarda, öğrencilerin özellikle birbiri ile ilişkili kavramları karıştırdıkları ve tanım yaparken bu kavramları birbirinin yerine kullandıkları için kavram yanılgısına düştükleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin hiç birinin çoğulculuk kavramını doğru tanımlayamaması ve tanım yapanlarında kavramı 'çoğul' eki ile açıklamaya çalışmaları, öğrencilerin konuşma dili ile bilimsel dili ayıramadıklarını göstermektedir. Bu sonuçlara bakılarak ilköğretim 8.sınıfındaki Vatandaşlık ve Demokrasi Dersi'nde öğrencilerin kavram yanılgılarının daha aza indirilmesine yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur. Bu öneriler: Öğretmenler adalet, eşitlik, hak, demokrasi ve özgürlük kavramları arasındaki ilişki üzerinde durmalı ve kavramlar arasındaki ayırt edici özellikleri iyi anlatmalı, Öğretmenler konuşma dili ile bilimsel dilin arasındaki farkı anlatmalı gibi.

Purpose of this study is; to identify misconceptions about concepts in Citizenship and Democracy Course of 8th grade students.This research is a qualitative study. In the research, the design of subject science (phenomenology) was used. In this sense, in the academic year of 2011-2012, by using easily accessible sampling method, the principals and the teachers of seven elementary schools from four educational districts within boundaries of central Malatya were contacted with, then four volunteer elementary school were selected. The questionnaires were carried out with 70 students from the one 8th grade class from each of these chosen elementary schools. In this research, the data were collected via semi-structured interview form developed by the researcher. To collect data, the questionnaire which involved open-ended questions was implemented. The obtained data fromthe interviews were checked and analyzed after confirming necessary arrangements. In this study which is designed in accordance with qualitative research approach, "content analysis" was carried out. The collected datathroughthe semi-structured survey sheet technique are digitized and expressed as frequency. When the submissions of the students who participated in the research on concepts in Citizenship and Democracy Course are generally assessed it can be said that the students correctly defined the terms of equality, freedom, right, republic and cooperation although they were mostly failed to define the terms of civil society, pluralism, citizenship, justice and democracy. It was seen that the students mostly commit mistake since they confuse a term with a related one or they use these terms interchangeably. None of the students managed to define the term of pluralism. The misconception on pluralism shows that the students can not distinguish the difference between spoken language and scientific language. By considering these results, some proposals were made to reduce the misconceptions of the students who take Citizenship and Democracy Course. These proposals are; teachers should stress the relationship between the terms of justice, equality, right, democracy and freedom, and explain the distinguishing quality of them. Lastly, teachers should state the difference between spoken language and scientific language. Keywords: Concept, concept misconceptions, concept teaching, Citizenship and Democracy Course,
Learning misconception of students in learning in middle school 8th grade citizenship and democracy education courses
Keywords: Eğitim ve Öğretim