Gelişmekte Olan Bir Kış Turizm Merkezi (Elazığ) Hazar Baba - Boyraz, Zeki; Özdemir, M. Ali (My University, 2005)
Türkiye soft (kayak, dağ, termal, yat, yayla, göl, macera, gibi) turizm açısından çok zengin bir ülkedir. Bu yörelerden biri olan Hazar Baba Dağı dağcılık, trekking, yamaç paraşütü, yayla, kayak ve inanç turizmi açısından uygun değerler sunmaktadır. Çalışmamıza konu olan Hazar Baba kayak merkezi Elazığ il merkezinin güneydoğusunda, Sivrice ilçesinin yönetim alanı içinde olup, Sivrice'ye 6 km, Elazığ'a 30 km uzaklıkta, Hazar Baba dağının Hazar Gölüne bakan yamacında, 1800-2000 m yükseltileri arasında yer almaktadır. Hazar Baba kayak merkezi konum ve alternatif turizm değerleri taşıması itibariyle gelişmeye son derece müsaittir. Oldukça yüksek bir kış turizmi potansiyeline sahip olan kayak merkezi, tanıtımın yeterince yapılamaması ve alt yapı eksikliğinin giderilememesi nedeniyle henüz turistik çekim merkezi özelliği kazanamamıştır. Merkezin tanıtımı yapıldığı takdirde yörede hakim olan yaz turizmi ile birlikte kış turizmi de canlanacak ve buna bağlı olarak da turizmde farklı etkinlikler görülecektir. Hazar Baba kayak merkezinde kayak yapma sezonu, Ocak ayı başı ile Mart ayının ikinci yarısı arasında yaklaşık 75-90 gün sürmektedir. Hazar gölü ve çevresinde birçok konaklama ve dinlenme tesisi faaliyet göstermekte olup kayak merkezine sadece 8-15 km mesafede olan bu tesisler, konaklama ihtiyacına cevap verebilecek düzeydedir. Kayak merkezini Hazar gölü turizm değerlerinin tamamlaması nedeniyle başta çevre yerleşmeler olmak üzere ülkenin değişik bölgelerinden yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekebilecek potansiyele sahiptir.
Keywords: Iklimsel özellikler; konaklama tesisleri; turizm potansiyeli; oteller; Elazığ; otel işletmeleri; kayak merkezi; yumuşak turizm; kış sporları; kış turizmi; jeomorfoloji