PİRİNÇ KABUĞU VE KÜLÜNÜN BETONDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - BALAYDIN, İLKER (Fırat Üniveristesi, 2005)
Endüstriyel üretimlerde esas ürünlerin yanında atıl ürünlerde ortaya çıkmaktadır. Atıl olarak elde edilen bu ürünlerin depolanması ve uzaklaştırılması gibi güçlüklerin yanında çevre kirliliği gibi büyük bir sorunu da beraberinde getirmektedir. Üretim sonucu ortaya çıkan atıl malzemelerden biri de pirinç kabuğudur. Bu atıl madde yöre halkı tarafından yakacak ve/veya hayvan yemi olarak kullanılmasına rağmen yinede sorun çözülememektedir. Çevresel kirlenmeye sebep olan bu atıl ürünün inşaat sektöründe değerlendirilmesi yoluna gidilmiştir. Bu tez çalışmasında; pirinç kabuğu 60()"C de elektrikli bir fırında yakılarak kül elde edilmiştir. Kül daha sonra çimento inceliğine kadar öğütülmüştür. Çimento inceliğine getirilen İdil ağırlıkça %10, 15, 20, 25 ve 30 oranlarda çimento ile yer değiştirilmiştir. Numunelerden elde edilen eğilme ve basınç dayanım sonuçlarına bağlı olarak optimum değer tayin edilmiştir. Bundan başka pirinç kabuğunun hafif beton yapımında kullanılabilirliği üzerine bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan çıkan sonuçlar pirinç kabuğu külünün puzolan olarak kullanılabileceği, pirinç kabuğunun ise aşırı su emme özelliğinden dolayı hafif beton yapımında kullanılamayacağı şeklinde özetlenebilir. Anahtar kelimeler: Pirinç kabuğu külü, pirinç kabuğu, beton, puzolan

It is appear that waste products cither than main products occur in industrial production. There is difficulty storing and removing to these products obtained as waste. Moreover, they are cause to a big problem like pollution of the environment. One of the waste products is rice husk. The problem has dissolved however, neighborhood people use the rice husk as fuel for heating. For this reasons, it is studied on usability of the rice husk caused to pollution of the environment in concrete. In this thesis study, the firstly rice husk ash was obtained from rice husk by burning at 600 °C in an electric furnace. Then the ash was ground to cement fineness. Test specimens are produced by replacing (10, 15, 20, 25 and 30% by weight) cement with ash powdered. Optimum value was obtained from compressive and bending strengths of the specimens. Furthermore, a study was earned out about usability the rice husk at lightweight concrete produce. The rice husk was used by replacing to sand. Results obtained from these studies may be summarized that the rice husk ash can be used as pozzolan but the rice husk cannot be used in lightweight concrete produce due to high water absorption properties. Key words: Rice husk ash, rice husk, concrete, pozzolan IX
The investigation of usability of rice husk and its ash in concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği