YENİ MEDYA VE KAPİTALİZMİN YENİ FORMU: İNSAN, DUYGU VE YAŞAM TASARIMI - YEŞİL, ABUZER (Fırat Üniveristesi, 2023)
1980'li yıllarda yoğunlaşan neoliberal politikalar devletlerin ekonomideki rolünü kısıtlayıp şirketlerin önünü açtıkça kapitalist hegemonya yoğunlaşmış, kullandığı teknikler farklılaşmıştır. Eskinin bireyi 'karşıdan' kontrol eden düzeni artık onu enterne edip kendi rızasıyla tahakküm ilişkilerine angaje etmiştir. Özgürlük ve özgünlük yanılsamasıyla bireyi sömürüye kendi elleriyle taşıyan bu yeni sürecin yeni rıza teknikleri yeni iletişim mecraları üzerinden tesis edilmiştir. İnternet ve onun üzerine inşa edilen yeni medya araçları insanlara sanal dünyaları tatma fırsatı vermiş, orada yaşanan hazlar arka planda işletilen kapitalist kazanç düzenini perdelemiştir. İnsanın kapitalizm tarafından sömürüsü artık yaşam, duygu, benlik boyutunda yeniden üretilmesi ile sağlanır olmuştur. Öyle ki insanın uyku hariç tüm hayatı temas edilebilir ve manipüle edilebilir olmuştur. Duygular ve düşünceler nicel verilere aktarılmak üzere yeni medya mecralarında gösterilir olmuştur. Yeni medyada kimlik inşasına girişen bireyler ürettikleri enformasyon, sağladıkları verilerle kapitalizmin tekniklerinin alabildiğine incelmesini sağlamışlardır. Yeni medya, algoritması, Büyük veri yönetimi ile insanı hesaplanabilir bir varlığa indirgemektedir. Tüm yaşam alanları kayda alınarak pazarlama ve satış süreçleri için kullanılmıştır. İnsanın nerdeyse tüm zamanlarının müdahale edilebilir oluşu tarihte ilk defa görülmüştür. Bu bağlamda kapitalizmin formunda yaşanan dönüşümün insana nasıl yansıdığının ve bunun yeni medya mecraları ile nasıl dizayn edildiğinin incelenmesi bu çalışmanın esasını oluşturmaktadır. Bu yapılırken modern kapitalizmin tarihi de irdelenerek bu süreçlerdeki farklılaşma gösterilmeye çalışılmıştr. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, kuram oluşturma deseni ile sonuca ulaşılmıştır.

As neoliberal policies intensified in the 1980s, restricting the role of states in the economy and paving the way for companies, capitalist hegemony intensified and the techniques it used differed. The old order, which controlled the individual 'from the opposite', has now interned him and engaged him in relations of domination with his own consent. New consent techniques of this new process, which carries the individual to exploitation with his own hands with the illusion of freedom and originality, have been established through new communication channels. The Internet and the new media tools built on it have given people the opportunity to taste virtual worlds, and the pleasures experienced there have obscured the capitalist profit system that operates in the background. The exploitation of humans by capitalism is now ensured by their reproduction in the dimensions of life, emotion and self. So much so that man's entire life, except sleep, has become contactable and manipulable. Emotions and thoughts have been shown in new media channels to be transferred to quantitative data. Individuals who attempt to build identity in the new media have ensured that the techniques of capitalism are as refined as possible with the information they produce and the data they provide. New media reduces humans to a calculable entity with its algorithm and Büyük veri management. All living spaces were recorded and used for marketing and sales processes. It has been seen for the first time in history that almost all of man's time can be intervened. In this context, examining how the transformation in the form of capitalism reflects on people and how it is designed with new media channels constitutes the basis of this study. While doing this, the history of modern capitalism was also examined and the differentiation in these processes was tried to be shown. Qualitative research method was used in the study and the conclusion was reached with the theory formation design.
New media and the new form of capitalism: People, emotion and life design
Keywords: İletişim Bilimleri