Akut ve Kronik Graft Versus Host Hastalığında Ruksolitinib: Tek Merkez Deneyimi - Merter, Mustafa; Uysal, Ayse (My University, 2022)
Amaç: Allojeneik kök hücre nakli, hematolojik malignitelerin ve pek çok benign hastalığın teda- visinde artan sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Graft versus Host hastalığı (GVHH) bu teda- vi ile ilişkili en önemli mortalite ve morbidite nedenlerindendir. Graft versus Host hastalığının altın standart ilk sıra tedavisi kortikosteroidler olup hastaların yarısı steroid refrakterdir. Steroid refrakter GVHH yönetimi zor bir komplikasyondur. Ruksolitinib, JAK1 ve JAK2’nin oral selektif bir inhibitörüdür. Hem akut hem de kronik GVHH’de etkinliği gösterilmiştir. Bu çalışmamızda rukso- litinibin kendi hasta popülasyonumuzda etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya kliniğimizde takipli, allojeneik kök hücre nakli sonrası gelişen steroid refrakter akut ve kronik GVHH hastaları dahil edilmiştir. Hastaların önceki tedavileri, GVHH tutulum bölgeleri, GVHH dereceleri ve ruksolitinib yanıtları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 14’ü kronik GVHH ve üçü akut GVHH olan 17 hasta dahil edilmiştir. Ortanca yaş 44 ve kadın/erkek 10/7 idi. Hastaların 15’ine tam uyumlu akraba donörden ve ikisine tam uyumlu akraba dışı donörden allojeneik kök hücre nakli yapılmıştır. Kronik GVHH kök hücre nak- linden ortanca 7.1 (0.8-23.3) ay sonra ortaya çıkmıştır. Kronik GVHH tutulum bölgeleri değerlen- dirildiğinde altı hastada cilt, beş hastada karaciğer, dört hastada oral mukoza, bir hastada akciğer ve bir hastada fasya tutulumu saptanmıştır. Ruksolitinib hastalara kronik GVHH başlangıcından ortanca 9.4 (0.23-44.1) ay sonra başlanmıştır. Hastaların beşinde (%35.7) tam yanıt ve sekizinde (%57.1) kısmi yanıt alınırken bir hasta tedaviye yanıt vermemiştir. Toplam yanıt oranı %93 olarak izlenmiştir. Sonuç: Ruksolitinib hem akut hem de kronik GVHH tedavisinde etkili bir ikinci sıra tedavisidir. Graft versus tümör etkisinin bozmaması ve düşük yan etki profili ile öne çıkmaktadır.
Keywords: Tıbbi İnformatik; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Klinik Nöroloji; Transplantasyon; Mikrobiyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji