TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞKANLIK SİSTEMİNDE EKONOMİNİN YAPISAL DÜZENLEMELERİ - Peker, Kenan; Peker, Ayşe Esra (My University, 2018)
Genel düşünce ve ekonomik düşüncenin tarihini incelenerek bugünkü dünyayı iyiye, doğruya ve güzeledoğru değiştirmek için yeni fikirler üretmek mümkündür. Basit tarifiyle hane halkı yönetimi ve toplumunşekillendirilmesi, ihtiyaçlar ve hayatı sürdürmek şeklindeki konular zaman yolculuğunda “uluslarınzenginliği” olarak belirtilmiştir. Ekonomi ise kaynaklar-üretim-bölüşüm-dağıtım-tüketim-geri dönüşüm vetekrar kaynaklar şeklindeki Mikro Ekonomi ve para, milli gelir, istihdam ve ekonomik gelişme şeklindekiMakro Ekonomi şeklinde belirlenmiştir. Genel olarak ekonominin yönetimi ise tarihte merkantilizm,fizyokrasi ve liberalizm düşünce akımları esas alınarak Demokrat Hükümetler ve Cumhuriyetçi Hükümetlertarafından gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Sözkonusu hükümetlerin toplumsal fayda ile ilgili fikirleri,faydanın sosyal refaha dönüşmesi ve ahlak konularındaki pesimistik ve optimistik yaklaşımları kitleleripeşlerinden sürüklemiştir. Fakat genellikle veya çoğunlukla pesimistik yaklaşımlar tercih edilmiş vekorkular üzerinden yönetim sürdürülmüştür. Bu durum ekonomik düşünce tarihinde de böyle olmuştur.Örneğin, nüfus teorisi ile kıt kaynakların ihtiyaçlara yetmeyeceği üzerinde durulmuş, optimisttik yaklaşımlaele alınan karşılaştırmalı üstünlükler teorisinde ülkelerin en iyi yapacaklarına yoğunlaşmalarında bile rant,fırsat maliyeti, bazı insanların her şeyi sahiplenmeleri, insana değer verilmemesi ve emek-değer teorisiparadoksu her zaman için güncel sorunlar olmuştur. Günümüzde yenilikçilik, teknoloji, yıkım, farklı işdöngüleri, yapay döngülerde insan davranışları, insan eylemleri, faiz tercihleri, döviz kurlarındakideğişmeler, yasal ve ekonomik bileşenler, işbirlikleri, demokrasi, sosyal değişim, devlet hizmetleri, paraarzı, merkez bankası, bilimsel fikirler, ailelerin sosyal tercihleri ve ekonomik düşünce dengesi şeklindekiyaklaşımlar ise her zaman ekonominin popüler konuları olmuştur. Nihayet herkese değer vermek ve emekdeğeregöre yönetim kadrolarına atama yapmak konuşulurken iş, gelir, tasarruf, yatırım şeklindeki süreçtegelir ile tasarruf arasına “varlık fonu” ve tasarruf ile yatırım arasında “katılım ortaklığı” şeklindekiuygulamalarla toplumdaki canlanma devam ettirilmektedir. Bir yandan da döviz kurlarındaki hızlı veönemli miktardaki değişim ekonomide darboğazlara yol açmaktadır. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti’ninYeni Başkanlık Sisteminde ekonomide yapısal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Keywords: Kamu Yönetimi; İktisat