İlköğretim müfettişlerinin unvanlarında yapılan değişikliğin iş doyumu ve motivasyonlarına etkisi - Özdemir, Tuncay Yavuz; Özan, Mukadder Boydak (My University, 2013)
2011-2012 eğitim öğretim yılı, Malatya ve Bingöl illerinde görevli il eğitim denetmen ve yardımcılarının katılımıyla gerçekleştirilen araştırma nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, 14.09.2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 652 sayılı KHK ile görev tanımları yeniden yapılan il eğitim denetmen ve yardımcılarının, yapılan bu değişikliklerin iş doyumu ve motivasyonlarına olan yansımaların belirlenm esidir. Araştırmanın verileri, açık-uçlu dört sorudan oluşan görüşme formu ile toplanmış ve içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre görüşleri alınan il eğitim denetmen ve yardımcıları, (1) artan iş yükünü özlük haklarında kayıp, yasal eksiklik, olumsuz bir durum ve kaos şeklinde ifade etmişlerdir. (2) İl eğitim denetmen ve yardımcıları, yapılan değişikliklerin iş doyumu ve motivasyonlarını olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir. (3) İl eğitim denetmen ve yardımcıları artan yetki alanı ve iş yükü nedeniyle yeterli zaman bulamadıklarını ifade etmişlerdir. (4) İl eğitim denetmen ve yardımcılarından beklenen verimlilik için yönetsel düzenlemelerin yapılması, eğitim programlarının düzenlenmesi ve özlük haklarında iyileştirmelerin yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Keywords: Sosyal Çalışma; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi