Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin Geçerliliğinin Sınanması: Kırılgan Sekizli ve G7 Ülkeleri Uygulaması - Kubar, Yesım; Kıl, Meryem (My University, 2022)
Endüstri devrimleriyle ortaya çıkan seri üretim ve tüketim kalıplarındaki değişiklik, fabrikalaşma, hızlı kentleşme ve nüfus artışı, ülkelerin rekabet yarışları, artan enerji ihtiyacının fosil yakıtlarla giderilmesi, yoğun kimyasal kullanımı çevresel bozulmalara ve sorunların oluşmasına, ekonomilerin hızlı büyüme ve kalkınma çabaları ise ekolojik dengenin bozulmasına neden olmuştur. Kötüleşen yaşam kalitesi ve çevre kirliliğinin sebep olduğu ölümler insanlarda endişeler oluşturmaya başlamış, çevresel sorunların küresel boyutlara ulaşması ise uluslararası platformda önlemler alınmasını gerekli kılmıştır. Bu nedenle anlaşmalarla küresel tedbirlere başvurulmakta sera gazı emisyonun düşürülmesi amaçlanmaktadır. Çevre kirliliği ve ekonomik büyüme ilişkisi, birçok çalışmanın ilgi odağı haline gelmiştir. Grossman ve Krueger’in çevreye uyarlayarak savunmuş oldukları Çevresel Kuznets Eğrisi en yaygın olarak kullanılan hipotezdir. Bu çalışmada, Çevresel Kuznets Eğrisi (ÇKE) Hipotezinin geçerliliği Kırılgan Sekizli grubu ve G7 ülkeleri örneğinde panel veri analiziyle sınanmıştır. Çalışmada ÇKE Hipotezi açıklanarak, Kırılgan Sekizli grubu ülkeleri için; 1980 – 2020, G7 ülkeleri için; 1972-2020 dönemi çevre kirliliği ile kişi başı gayri safi yurtiçi hasıla arasındaki ilişkiye yer verilmiştir. Uygulamada, birim kök testi, Durbin-H ve Pedroni eşbütünleşme testleri, uzun dönem katsayılarını belirlemek için PDOLS ve FMOLS tahmincileri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Kırılgan Sekizli grubu ülkelerinde; çevre kirliliği, ekonomik büyüme ve enerji tüketimi arasında eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiştir. Uzun dönem eşbütünleşme PDOLS tahmincisi kullanılarak hipotezin geçerli olup olmadığı belirlenmiş, Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. G7 grubu ülkelerinde ise eşbütünleşme ilişkisi belirlenip, FMOLS uzun dönem tahmincisi sonuçlarına göre Çevresel Kuznets Hipotezi’nin geçerli olduğu ve kübik forma uygun olarak da Ters N ilişkisinin varlığına ulaşılmıştır.
Keywords: Çevre Çalışmaları; Çevre Bilimleri; İktisat