BETONUN BAŞLANGIÇ GERİLME ŞİDDET ÇARPANI KIRILMA PARAMETRESİ ÜZERİNE BETONUN MALZEME PARAMETRELERİNİN ETKİSİ - DEMİRKIRAN, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Lineer Elastik Kırılma Mekaniği (LEKM) betona ilk olarak 1961 de Kaplan tarafından uygulanmıştır. 1972 de Kesler ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmalar LEKM nin betonda geçerli olmadığını ortaya koymuştur. Bunun en önemli sebebi LEKM tarafından ihmal edilen Kırılma Süreci Bölgesinin (KSB) varlığıdır. Bu sebeple birçok araştırmacı tarafından bu bölgeyi karakterize eden lineer olmayan kırılma mekaniği yaklaşımı geliştirilmiştir. Bu yaklaşımlar içerisinde İki Parametreli Model (İPM), Efektif Çatlak Modeli (EÇM) ve Çift-K gibi modeller vardır. Bu modeller, LEKM' nin aksine, beton yapılarda kırılmayı modellemek için en az iki kırılma parametresinin deneysel olarak belirlenmesine ihtiyaç duyarlar.Deneysel çalışmalar, betonun kırılma parametreleri üzerine basınç mukavemeti, maksimum agrega çapı, su/çimento oranı ve agrega tipi olmak üzere dört malzeme parametresinin etkili olduğunu göstermektedir. Bununla beraber çimento tipi ve dozajın da en az diğerleri kadar kırılma parametreleri üzerine etkili olduğu bilinmektedir.Çift-K Modeli, beton yapılarda kırılmayı modellemek için başlangıç gerilme şiddet çarpanı ve kritik gerilme şiddet çarpanı gibi iki parametre kullanmaktadır. Model parametresini belirlemek için kohezif gerilme şiddet çarpanı kavramından faydalanmaktadır. Diğer taraftan nin hesabında CEB-FIB şartnamesinde yer alan bazı ampirik ifadeleri kullanılmaktadır. Bu amaçla sunulan çalışmada, in hesabı için alternatif bir analitik yöntem kullanılmış ve EÇM için yapılan deneysel çalışmalar baz alınarak malzeme parametreleri ile kırılma parametreleri ( , ) arasında ilişki kurulması amaçlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Beton, Kırılma Mekaniği, Efektif Çatlak Modeli, Lineer Olmayan Kırılma Mekaniği, Çatlak.

SUMMARYTHE EFFECT OF CONCRETE MATERIAL PARAMETERS ON THE CONCRETE INITIAL STRESS INTENSITY FACTOR ON THE FRACTURE PARAMETERApplications of LEFM to concrete were initiated by Kaplan in 1961 and continued until Kesler and co-workers? study in 1972 in which it was concluded that LEFM was not valid for cementitious materials. This inapplicability of LEFM is due to the fracture process zone (FPZ) which is ignored by LEFM. For this reason, several investigators have developed non-linear fracture mechanics approaches to characterize FPZ. These approaches primarily involve the TPM and the ECM. Contrary to LEFM, in which a single fracture parameter is used such as the critical stress intensity factor, these models need at least two experimentally determined fracture parameters to characterize failure of concrete structures.Experimental studies have shown that fracture parameters of concrete are particularly influenced by the four material parameters compressive strength, maximum aggregate size, water-cement ratio and aggregate type. It is noted that fracture parameters of concrete can also be affected by other material parameters such as type of cement, cement content.To characterize failure of concrete structures, the Double-K Model needs two fracture parameters: the unstable stress intensity factor and the initiation stress intensity factor . Nevertheless, the parameter is calculated by using the cohesive stress intensity factor which is based on some empirical expressions in CEB-FIB Code. To determine , an alternative analytic approach used in this paper and based on the experimental studies made for EÇM, it is intended to build a relationship between material parameters and fracture parameters ( , ).Keywords: Concrete, Fracture Mechanics, Effective Crack Model, Linear Elastic Fracture Mechanics, Crack.
The effect of concrete material parameters on the concrete initial stress intensity factor on the fracture parameter
Keywords: İnşaat Mühendisliği