ORTAOKUL ÖĞRETMENLERİNİN YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ - Gökyer, Necmi (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinibelirlemek ve çeşitli değişkenlere göre karşılaştırmaktır. Araştırmada, aşağıdaki sorularacevap aranmıştır: 1. Ortaokul öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin düzeyinedir? 2. Ortaokul öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri, demografikdeğişkenlere göre anlamlı farklılık göstermekte midir? 3. Ölçeğin alt boyutları arasındaanlamlı bir ilişki var mıdır? Bu araştırma anlık tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini,2017-2018 eğitim öğretim yılında, Elazığ merkez ve ilçelerin merkezindeki ortaokullardagörev yapan toplam 1602; örneklemini ise, basit tesadüfi örnekleme yolu ile belirlenentoplam 382 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, DikerCoşkun ve Demirel (2009) tarafından geliştirilen “yaşam boyu öğrenme eğilimleri(YBÖEÖ)” adlı ölçek kullanılmıştır. Bu çalışmanın bulgularına göre, ortaokulöğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri; güdülenme alt boyutunda çok uyuyordüzeyinde iken, öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk, sebat, merak yoksunluğu altboyutlarında ve ölçeğin tamamında kısmen uyuyor düzeyindedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları