Üst Gövde Kuvvetinin Belirlenmesinde Kullanılan Kolay Uygulanabilir Laboratuvar Dışı Yöntemlerin Güvenirliliği - Özbay, Serhat; Ulupınar, Süleyman; Çınar, Vedat; Akbulut, Taner (My University, 2019)
Amaç: Egzersiz ya da benzeri bir müdahalenin etkisini incelemek için modern laboratuvar ölçüm yöntemlerine ulaşmak herkes için ya da her zaman mümkün olmayabilmektedir. Butür durumlarda tercih edilen ölçüm yöntemlerinin güvenirliliği bilimsel açıdan oldukça önemlidir. Bu çalışmada, üst gövde kuvvetinin belirlenmesinde kullanılan kolay uygulanabilir laboratuvar dışı yöntemlerin güvenirliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler:Çalışmada, “bench press”, “shoulder press”, “biceps curl” ve triceps ekstensiyon egzersizleri, birtekrar maksimum yük cinsinden; push up, pull up, dip ve crunch egzersizleri maksimum tekrarsayısı cinsinden; trunk fleksiyon (TRF), trunk ekstansiyon (TRE), left lateral fleksiyon (LLF) veright lateral fleksiyon (RLF) egzersizleri maksimum süre cinsinden ölçülmüştür. Güvenirlilik,test-retest yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam 12 testin hiçbirinde test-retest arasındaanlamlı fark bulunmamıştır. Üç test için (TRE, RLF ve LLF) sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC):0,80-0,90; dokuz test için ICC: 0,90-0,99 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca merkez kuvvetin ölçülmesinde kullanılan crunch, TRE, TRF, RLF ve LLF egzersizlerinin tipik hata ve minimum anlamlı değişim değerlerinin diğer egzersizlere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç:Sonuç olarak, bu araştırmada yer alan ve farklı mekanik becerileri ölçen 12 testin güvenilir olduğu saptanmıştır. Ancak, gelecek çalışmalarda, merkez kuvveti ölçmek için kullanılan testlerde alıştırma antrenmanlarının sayısının artırılması ve testlerin en az iki kez tekrarlanması,güvenirliliğin sağlanması açısından tavsiye edilmektedir.
Keywords: Fizyoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Spor Bilimleri