Vajinal Akıntı Şikayeti Olan Kadınlarda Sık Görülen Genital YolEnfeksiyonlarının İncelenmesi - Rahman, Suheyla; Ozan, Ahmet Tevfik (My University, 2020)
Giriş ve Amaç: Genital yol enfeksiyonları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık görülen önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışma bir kadın doğum hastanesi polikliniklerine genital akıntı nedeni ile başvuran kadınlarda sık görülen genital yol enfeksiyonlarını incelemek amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma; Elazığ Sara Hatun Kadın Doğum Hastanesi polikliniklerine genital akıntı nedeni ile başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 507 kadın ile yapılmıştır. Hastaların akıntı örnekleri, laboratuarda Affirm VPIII kiti kullanılarak incelenmiştir. Bilgisayarda SPSS programına kaydedilmiş, istatistiksel analizler x² (ki kare) testi ve Fisher’s Exact test kullanılarak yapılmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan kadınların %92,5’i 15-49 yaş aralığındadır. Bu kadınların %42,0’sinde yapılan laboratuar çalışmasında Gardnerella. vaginalis, Candida albicans ve Trichomonas. vaginalis’den en az bir tanesi pozitif bulunmuştur. Birinci sırada G. vaginalis, ikinci sırada Candida albicans, üçüncü sırada ise T. Vaginalis enfeksiyon etkeni görülmüştür. Kadınların yaşadıkları yer, eğitim, çalışma ve medeni durumlarına göre enfeksiyon etkeni arasında anlamlılık bulunmamıştır. Evlilik bağında resmi nikahı olmayanlarda ve eşinde genital yol ile bulaşan bir hastalığı olanlarda enfeksiyon oran daha yüksek bulunmuştur. (p<0,05). Kadınların %67,1’inde taharetlenme doğru olarak tarif edilirken, yıkama sonrası kurulanma oranı %86,2’dir. Tuvalete girişte ellerini yıkayanlarda, enfeksiyon daha azdır (p=0,038).Sonuç: Akıntı nedeniyle hastaneye başvuran kadınların yaklaşık yarısında genital yol enfeksiyonu bulunmuştur. Bu oran oldukça yüksektir. Genital yol enfeksiyonları, basit yöntemlerle önlenebilen ya da uygun tedavi yaklaşımlarıyla ortadan kaldırılabilen bir hastalık grubudur. Bu halka yönelik eğitim programlarına önem ve öncelik verilmekle önlenebilir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Mikrobiyoloji