Elazığ Yöresinde İshalli Neonatal Kuzu ve Oğlakların Bazı İshal Etkenlerinin Hızlı Test Kitleri İle Teşhisi - Özçelik, Ahmet; Balıkcı, Engin (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, Elazığ yöresinde ishalli kuzu ve oğlaklarda Cryptosporidium parvum,Clostridium perfringes, Rotavirus, Escherichia coli F5, epsilon toksin, miks enfeksiyon oranlarınıFASTest ticari kitleri kullanılarak belirlemek ve neonatal ishalin patogenezisinde rol oynayanetkenlerin oluşturduğu klinik tabloyu tespit etmektir. Araştırma materyali olarak, Mart-Temmuz 2016tarihlerinde Elazığ yöresinde farklı bölgelerde bulunan ve Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi’negetirilen 1-28 günlük 113’ü kuzu ve 37’si oğlak olmak üzere toplam 150 ishalli hayvan kullanılmıştır.Kuzu ve oğlaklardan alınan gaita örneklerinde FASTest ticari kitleri kullanılarak, C. parvum, Cl.perfringes, Rotavirus, E. coli F5, ve Epsilon Toksin taraması yapılmıştır. Bu araştırmada neonatalishalli kuzuların 2 (%2)’sinde rotavirus, 10 (%9)’unda E. coli F5, 11 (%10)’inde C. parvum, 39(%34)’unda Cl. perfringes, 12 (%10)’sinde epsilon toksin, 13 (%12)’ünde miks enfeksiyon ve 26(%23)’sında diğer ishal etkenleri tespit edilmiştir. Neonatal ishalli oğlakların 8 (%22)’inde rotavirus,6 (%16)’sında C. parvum, 5 (%14)’inde Cl. perfringes, 1 (%3)’inde epsilon toksin, 6 (%16)’sındamiks enfeksiyon ve 11 (%29)’inde diğer ishal etkenleri saptanmıştır. Oğlaklarda ishal etkeni olarakE. coli F5 tespit edilememiştir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Veterinerlik; Pediatri