NİMRİ DEDE'NİN HAYATI, ESERLERİ VE FELSEFİ GÖRÜŞLERİ - KALMAN, HAYDAR (Fırat Üniveristesi, 2013)
Nimri Dede Aşık edebiyatı içinde değerlendirilen ve tekke edebiyatı yönü ağır basan bir halk ozanıdır. O günümüz ozanlarındandır. Çalışmamızda, Nimri Dede?nin hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri hakkında bilgilere yer verildi. Nimri Dede?nin şiirlerine baktığımızda, onun İslam?ın temel inanç ilkelerine sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra o, bu ilkeleri Hak-Muhammed-Ali ve Muhammed-Ali nuru gibi Alevi/Bektaşiliğe has birtakım anlayışlarla harmanlamıştır. Ayrıca İslam?ın temel ibadetlerini, yapılması gereken birer kulluk görevi olarak benimsemiş, tasavvufun temel kavramlarını şiirlerine yansıtmıştır. Nimri Dede?de genel dünya görüşü, insan-ı kâmil mertebesine ulaşmak için her türlü kötü huylardan arınma ve bütün güzel huyları elde etmek için gösterilen ciddi bir gayret olarak kendini göstermiştir. İnsanı, varlığın özü olarak kabul eden Nimri Dede, onu manevi boyutuyla yüceltir. Birlik beraberlik isteyen Nimri Dede, ülkenin gelişmesi ve refahı için çeşitli reçeteler sunmayı ve kendince halkı uyarmayı da ihmal etmemiş bir ozandır. Anahtar Kelimeler: Tanrı, Evren, Ruh, Bilgi, Ahlak.

Nimri dede is a folk poet-singer(minstrel) considered to take part in minstrelsy. His Sufism outweighs his other aspects. He is one of folk poets of today. In our study the information about Nimri Dede?s life, scientific personality, and works was included. When we looked at Nimri Dede?s sayings, it occurs that he has the basic belief principlesof Islam. In addition to this he blends these principles with some understandings belonging to Shiism like Hak-Muhammed-Ali and Muhammed-Ali light. Also he embraced the basic worships of Islam as an adoration duty, and he reflected the basic principles of Islamic mysticism to his sayings Common understanding Nimri Dede?s reveals itself as the endeavour to purify all bad habits and to gain all good habits in order to attain the position of human perfection. Nimri dede considers humanbeing as the essence of existence. He dignifies the man with his moral values. A folk poet nimri dede who wants unity and solidarity not only offers ways for the development and prosperity of the country but also doesn?t forget to warn the people. Key Words: God, Universe, Spirit, Knowledge, Ethic.
Nimri Dede's life, creations and philosophical views
Keywords: Felsefe; Türk Dili ve Edebiyatı