GENTAMİSİN İLE OLUŞTURULAN DENEYSEL NEFROPATİ MODELLERİNDE ADROPİNİN TERAPOTİK ETKİSİ - GÜLMEZ, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2016)
Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarında sık kullanılan amioglikozid grubu antibiyotikler; farmakokinetiğe ve doz ayarlamasına dikkat edilmesine rağmen, yatan hastalarda nefropati açısından önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu çalismada adropinin, gentamisine bagimli olusan nefrotoksisitedeki terapotik etkisini arastirmayi amaçladik. Ratlar 4 gruba ayrıldı: KONTROL GRUBU: Oral yoldan beslenmesi sağlandı. herhangi bir enjeksiyon yapılmadı. ADROPİN GRUBU (5 pmol/kg/gün): Ratlara hergün 5pmol/kg/gün adropin intraperitoneal enjeksiyon şeklinde yapıldı. GENTAMİSİN GRUBU (100 mg/kg/gün): Ratlara hergün 100mg/kg/gün gentamisin intraperitoneal enjeksiyon şeklinde yapıldı. ADROPİN+GENTAMİSİN GRUBU (5 pmol/kg/gün Adropin+100 mg/kg/gün Gentamisin): Ratlara hergün 5 pmol/kg/gün adropin ve 100mg/kg/gün gentamisin intraperitoneal enjeksiyon şeklinde eş zamanlı yapıldı. Sakrifasyon işlemi sonrası ratlardan, biyokimyasal değerlendirme için kan numuneleri, immunhistokimyasal değerlendirme ve TUNEL için ise böbrek doku örnekleri alındı. ELISA ile dokuda ve serumda adropin düzeyi çalışıldı. Gentamisin verdiğimiz gurubun böbrek dokularında adropin düzeyinin azaldığı hem ELISA yöntemiyle hem de immünhistokimyasal olarak gösterildi. Adropin verdiğimiz gurup ile gentamisin verdiğimiz gurup karşılaştırıldığında adropin grubunda TUNEL pozitifliğinde azalma saptandı. Sonuç olarak çalışmamız, böbrek yetmezliğinde adropin düzeyinde azalma olduğunu ve dışarıdan verilen adropinin gelişen renal hasara karşı koruyucu etkisinin olabileceğini düşündürmüştür.

Commonly used aminoglycoside antibiotics especially urinary tract infections which despite the attention to the pharmacokinetics and dose adjustments, the underlying continues to be a major problem in terms of nephropathy in patients. In this study, we aimed to exemine the therapeutic effect of adropin on gentamicin nephrotoxicity. Rats were divided into 4 groups: CONTROL GROUP: It was allowed to nutrition orally. Did not any injection. ADROPIN GROUP (5 pmol/kg/day): rats received daily (5 pmol/kg/day) dose of adropin intraperitoneal injections were performed. GENTAMICIN GROUP (100 mg/kg/day): rats received daily (100 mg/kg/day) dose of gentamicin intraperitoneal injections were performed. ADROPIN+GENTAMICIN GROUP (5 pmol/kg/day adropin+100 mg/kg/day gentamicin): rats received daily (5 pmol/kg/day) dose of adropin and (100 mg/kg/day) dose of gentamicin were performed simultaneously At the end of the study, blood samples for biochemical tests, renal tissue samples for immunohistochemical and TUNEL tests, were taken. Serum and tissue adropin levels are examined with ELISA. It is revealed with ELISA and immunohistochemically that the adropin levels of the kidney tissue of gentamicin given group was decreased. When compared with gentamicin given group, a decrement was detected on TUNEL positivity on adropin given group. In conclusion, our data revealed that the adropin levels decrease in renal failure and it can be thought that exogenous adropin can have a protective effect against developing renal injury.
The investigation of the therapeutic effect of adropin on gentamisin induced experimental nephropathy
Keywords: Nefroloji