RELÜKTANS MOTORLARDA MAGNETİK ALAN DAĞILIMIN İNCELENMESİ - OMAÇ, ZEKİ (Fırat Üniveristesi, 1994)
Yüksek Lisans Tezi RELÜKTANS MOTORLARDA MAGNET İK ALAN DA?ILIMININ İNCELENMESİ Zeki OMAÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1994, Sayfa: 92 Anahtarlı relüktans motorlar (ARM); stator kutuplan üzerindeki toplu sargılan, sargısız rotor yapısı, basit ve sağlam olması, az elemanlı basit elektronik kontrol devresi ve yüksek hız uygulamaları gibi üstünlükleri yüzünden son yıllarda endüstri mühendislerinin ve araştırmacıların dikkatlerini üzerine toplamaktadır. Bu çalışmada, endüstride kullanımı hızlı bir şekilde artmakta olan ARM'nin Sonlu Elemanlar Yöntemi ile analizi yapılarak magnetik alanIV dağılımı incelendi. Bu çalışmada statorunda 12 kutup ve rotorunda 8 kutup bulunan bir ARM kullanıldı. Geliştirilen sonlu elemanlar yönteminde ARM'nin stator ve rotor saç paketlerinin B-H arasındaki nonlineerliği uygun şekilde hesaplamalara katıldı. Bir rotor adımı aralığında ARffnin rotorunun dokuz değişik konumu için tüm çözüm bölgesi uygun şekilde üçgen elemanlara bölünerek çözüm bölgesindeki her bir düğümün vektör potansiyel değerleri bulundu. Bu değerlerden faydalanarak her bir üçgen elemanın magnetik akı yoğunluğu değerleri, enerji, koenerji, akı, moment ve kuvvet hesaplandı. Bilgisayar yardımı ile magnetik alan dağılımı çizdirildi. Hesaplanan teorik sonuçlar deneysel sonuçlarla karşılaştırıldı. ANAHTAR KELİMELER: Anahtarlı Relüktans Motor, Sonlu Eleman Metodu, Magnetik Alan Dağılımı
Investigations of magnetic field distribution in reluctance motors
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering