ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARDA STANDART VE YÜKSEK FREKANS ODYOMETRİ SONUÇLARI - ÖZTÜRK, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2002)
Ahmet ÖZTÜRK, Yüksek Lisans Tezi, 2002, 58 sayfa Danışman: Prof. Dr. Şinasi YALÇIN F.Ü. Sağ. Bil. Enst. Odyoloji Programı Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ELAZIĞ ROMATOİD ARTRİT'Lİ HASTALARDA STANDART VE YÜKSEK FREKANS ODYOMETRİ SONUÇLARI ÖZET Romatoid artrit'li hastalarda, standart ve yüksek frekansları içeren 11 test frekansında işitme fonksiyonlarını ve orta kulakta meydana gelebilecek değişiklikleri araştırmayı amaçladık. Çalışma ve kontrol gruplarına, standart ve yüksek frekans saf ses odyometri, konuşma testleri, timpanometri ve akustik refleks testleri yapıldı. Çalışmada 70'i kadın, 4'ü erkek romatoid artrit'li 74 hasta ile 41'i kadın, 4'ü erkek 45 kontrol değerlendirildi. Romatoid artrit'lilerin hastalık süreleri ortalaması 10.08±7.23 yıldı. Çalışma ve kontrol grubunun sağ ve sol kulakları arasında işitme kaybı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Tüm test frekanslarında saf ses işitme eşiklerinin çalışma grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yükseldiği görüldü (p<0.0001). İşitme kayıplarının 500, 1000 ve 2000 Hz' ler dışında diğer tüm frekanslarda belirgin bir şekilde yükselmiş olduğu (>20 dB) saptandı. Çalışma grubunda hastalık süreleri dikkate alınarak oluşturulan subgruplarda; 1-5 yıllık subgrupta işitme eşiklerinin kontrol grubundan daha yüksek olduğu ve 10.000 Hz' den başlayarak daha yüksek frekanslara doğru 20 dB sınırını aştığı görüldü. Bu durumun 6-10 yıllık subgrupta 4000 Hz'de başladığı, 11-15 yıllık ve 16+ yıllık subgruplarda ise tüm frekanslarda olduğu görüldü. Çalışma ve kontrol grubunda orta kulak basınçları normal sınırlarda bulundu. Çalışma grubunda sağ kulakta %52, sol kulakta ise %58 oranında As tip timpanogram saptandı. Statik kompliansın çalışma grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düştüğü görüldü (p<0.0001). Bu bulgularla romatoid artrit'li hastalarda sensorinöral tip işitme kaybı geliştiğini ve gelişen bu işitme kaybının özellikle yüksek frekanslarda belirginleştiğini, orta kulak mekanizmasında ise kompliansın düştüğünü ancak bu düşüşün iletim tipi işitme kaybı yapacak düzeyde etkili olmadığı saptandı. Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, işitme odyometri. kaybı, timpanometri, yüksek frekans

Ahmet ÖZTÜRK, Master, 2002, page 58 Supervisor: Prof. Dr. Şinasi YALÇIN F.Ü. Health Sciences Institute. Audiology Program, Department of Ear Nose Throat ELAZIĞ STANDART AND HIGH-FREQUENCY AUDIOMETRY RESULTS İN PATIENTS WITH RHEUMATOID ARTHRITIS ABSTRACT We aimed, in this study, to evaluate the possible changes in the middle ears of patients with rheumatoid arthritis (RA) and to measure their hearing functions in eleven different test frequencies including standard and high degree frequencies. We performed speech test, tympanometry, acoustic reflex test and standard and high frequency püre tone audiometric tests in study and control groups. The study group was comprised of 74 patients with RA 70 vvomen and 4 men. The control group was comprised of 45 sex and age matched healthy subjects including 41 vvomen and 4 men.ı. The mean disease duration was 10.08 ± 7.23 years in study group. it was not found any significant difference between right and left ears of the patients ör control subjects (p>0.05). it was observed a significant increase of thresholds of püre tones in ali test frequencies for study group in comparison with controls (p<0.0001). Except for the frequencies of 500, 1000 and 2000 Hz, hearing loss was markedly high in ali frequencies (över 20 dB). in terms of the duration of the disease, hearing loss of the patients with a disease duration of 1-5 years were higher than controls, and beginning from 10000 Hz exceeded beyond the level of 20 dB especially in high frequencies. in patients with a disease of 6-10 years, the starting point for hearing loss was 4000 Hz. The patients with the disease of 11-15 years and of above 16 years had high hearing thresholds in ali frequencies. We found a normal pressure in middle ears of the study and control groups. in this study, we determined an As type tympanogram of 52% in right ears and 58% in left ears. The mean static compliance level of the study group was markedly lower than controls (p<0.0()01). in conclusion, these results shovved a sensorineural type hearing loss developed in patients with RA especially in high frequencies. We also determined a diminished compliance in the middle ear of those patients but this is not at a level of a conducting type hearing loss. Key Words: Rheumatoid Arthritis, hearing loss, tympanometry, high-frequency audiometry
Standart and high-frequency audiometry results in patients with rheumatoid arthritis
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)