Spor Kulüplerinde Sermaye Artırımı Uygulamaları - Şimşek, Abdullah; Devecioğlu, Sebahattin (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 2025)
Günümüzde hızlı bir değişim sürecinin yaşandığı spor endüstrisinde, spor kulüpleri yaşanan değişimlere uyum sağlayabilmek için yeniden yapılanmaya başlamış ve özellikle futbolda şirketleşme eğilimi göstermişlerdir. Şirketleşme sürecinde spor kulüpleri, kurumsal yönetime geçiş yapmışlar ve sermaye piyasalarından fon temin ederek profesyonelleşme yolunda önemli adımlar atarak daha düşük maliyetli, çeşitlendirilmiş ve uzun vadeli finansman imkânlarına erişebilmek amacıyla sermaye piyasalarında aktif rol almıştır. Şirketleşme ve anonim ortaklık modellerine geçilmesiyle sermaye artırımı gerçekleştirmiştir. Sermaye artırımı, bir şirketin ödenmiş esas sermayesine karşılık gelen hisse senetlerinin bedellerinin tahsil edilmesinin ardından, yönetim kurulu kararıyla yeni hisse senetleri ihraç edilerek şirket sermayesinin yükseltilmesi sürecidir. Bedelli sermaye artırımı, mevcut ortaklara, sahip oldukları pay oranında yeni menkul kıymet edinme imkânının, bu menkul kıymetlerin üçüncü kişilere arz edilmesinden önce tanınması esasına dayanmaktadır. Bedelsiz sermaye artırımı şirketlerin emisyon primi ile iştirak ve duran varlık satışlarından elde edilen kazançlar ile vergi avantajları, enflasyon nedeniyle reel değeri azalan sermayelerini dengelemek gibi gerekçelerle yapılmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’de faaliyet gösteren Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor olmak üzere dört büyük kulübün gelir elde etme stratejisi olarak sermaye artırımı yöntemini tercih etmelerini ve bu süreçten elde ettikleri sonuçları incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak sermaye artırımlarının kulüplerin kurumsal büyüme hedeflerine katkıda bulunduğu, özkaynak yapılarını güçlendirdiği ve finansal sürdürülebilirliklerini destekleyen önemli bir araç işlevi gördüğü anlaşılmaktadır. Ayrıca bu gelişmeler, spor kulüplerine fon sağlama, borç yönetimini etkin bir şekilde yürütme ve organizasyonel yapılarını profesyonel düzeye taşıma olanağı sunmaktadır.

In today's rapidly changing sports industry, sports clubs have begun to restructure in order to adapt to these changes, showing a particular tendency towards corporatisation in football. During this process, sports clubs have adopted corporate management and taken significant steps towards professionalisation by securing funds from capital markets. This allows them to access lower-cost, diversified, and long-term financing opportunities and to actively participate in capital markets. As part of this transition, capital increases have been implemented. This is the process of raising a company's capital by issuing new shares, based on a decision by the board of directors, following the collection of the prices of shares corresponding to the company's paid-in capital. A paid-in capital increase is based on the principle of granting existing shareholders the opportunity to acquire new securities in proportion to their shareholding before these securities are offered to third parties. A capital increase without consideration is carried out for reasons such as offsetting the real value of capital that has decreased due to inflation, utilising profits from the sale of subsidiaries and fixed assets, and achieving tax advantages. This study examined why four major Turkish clubs—Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, and Trabzonspor—prefer the capital increase method to generate revenue and the results they have achieved through this process. It is evident that capital increases contribute to the clubs' corporate growth goals, strengthen their equity structures, and serve as an important tool in supporting their financial sustainability. Furthermore, these developments enable sports clubs to secure funding, manage debt effectively, and professionalise their organisational structures.
Capital Increase Practices in Sports Clubs
Keywords: Sports Activity Management; Spor Faaliyetleri Yönetimi