HİDROTERMAL SENTEZ YÖNTEMİ KULLANILARAK PERİFERAL KONUMLARDA ANTRESEN GRUPLARI TAŞIYAN YENİ FTALOSİYANİNLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - KÖKCİ, ÜMRAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu tez çalışması ile yeni bir yöntem olan hidrotermal reaktörü kullanılarak antrasen grupları taşıyan ftalosiyanin bileşikleri sentezlenmiştir. Birinci aşamada, Claisen-Schmidt kondenzasyon protokolüne göre 9-asetilantrasen ile 2-hidroksibenzaldehit tepkimeye sokularak 1-(antrasen-9-il)-3-(2-hidroksifenil)prop-2-en-1-on (Ant-1) elde edilmiştir. İkinci aşamada, Ant-1 ile 4-nitroftalonitril K2CO3 ve DMF varlığında etkileştirilerek 4-(2-(3-(antrasen-9-il)-3-oksoprop-1-en-1-il)fenoksi)ftalonitril (Ant-2) bileşiği elde edilmiştir. Üçüncü aşamada, metalli fitalosiyaninler (Ant-2) ile [Co(CH3COO)2.4H2O, Cu(CH3COO)2.H2O, Zn(CH3COO)2.2H2O, Cd(CH3COO)2.2H2O, Ni(CH3COO)2.4H2O] tuzları ile DMF'li ortamda hidrotermal sentez yöntemi kullanılarak elde edildi. Metalli ftalosiyanin bileşikleri hidrotermal sentez yöntemi kullanılarak sentezlenmiştir ve yapıları aydınlatılmıştır. Yeni sentezlenmiş olan bileşiklerin yapıları IR, UV/VIS, 1H-NMR, 13C APT-NMR spektroskopileri ve MALDI-TOF kütle spektrometrisi ile karakterize edildi.

In this thesis, it was aimed to obtain phthalocyanine compounds carrying anthracene groups by using hydrothermal reactor. For this purpose, in the first stage, 1-(anthracen-9-yl)-3-(2-hydroxyphenyl)prop-2-en-1-one (Ant-1) compound obtained from the reaction of 2-hydroxybenzaldehyde with 9-acetylanthracene according to the Claisen-Schmidt condensation protocol. In the second stage, 4-(2-(3-(anthracen-9-yl)-3-oxoprop-1-en-1-yl)phenoxy)phthalonitrile (Ant-2) compound was synthesized by the reaction of Ant-1 with 4-nitrophthalonitrile in the presence of K2CO3 and DMF. In the third stage, metal phthalocyanine complexes were obtained from the interaction of PC-Ant-2 with metal salts ([Co(CH3COO)2.4H2O, Cu(CH3COO)2.H2O, Zn(CH3COO)2.2H2O, Cd(CH3COO)2.2H2O, Ni(CH3COO)2.4H2O]) in the presence of DMF by using hydrothermal reactor. The structures of the newly synthesized all the compounds were characterized by IR, UV / VIS, 1H-NMR spectroscopy, 13C APT-NMR spectroscopy and MALDI-TOF mass spectrometry.
Synthesis, characterization and investigation of electrical properties of new phthalocyanines carrying anthracene groups in peripheral positions by using hydrothermal synthesis method
Keywords: Kimya