ANNELERİN EMZİRME BİLGİ DÜZEYLERİNİN EMZİRME TUTUM, SÜRE VE ÇOCUKLARIN FİZİKSEL GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ - GÜRGAN, YASEMİN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Annelerin emzirme bilgi düzeyleri, emzirme tutumlarını, emzirme süresini ve çocukların fiziksel gelişimini etkileyebilmektedir. Bu çalışmada annelerin emzirme bilgi düzeyinin, bebek beslenmesine yönelik tutumlarına, antropometrik ölçümlere etkisi ve emzirme süresine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 24-36 ay arası çocuğu olan 140 anne dahil edilmiştir. Annelere Sosyodemografik Veri Formu ve Bebek Beslenme Tutum Ölçeği (BBTÖ) ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği (ETDÖ) uygulanmıştır. Veri analizi IBM SPSS 22 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Shapiro-Wilk testi sürekli değişkenlerin normal dağılım gösterip göstermediğini anlamak için kullanılmıştır. Kategorik veriler arasındaki ilişkiler Ki-Kare ve Fisher Exact testleriyle analiz edilmiştir. İki sürekli değişken arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analiziyle incelenmiştir. İstatistiksel anlamlılık eşiği p<0.05 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların BBTÖ puan ortalamaları 63.60±6.47 olarak, ETDÖ puan ortalamaları 112.37±11.36 olarak saptanmıştır. Eğitim düzeyi yüksek olan annelerin BBTÖ total puanları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p<0.001). Çalışan annelerin BBTÖ total puanı çalışmayan annelere göre daha yüksek saptanmıştır (p=0.001). Çekirdek aile ile yaşayan katılımcıların ETDÖ ortalama puanı geniş aile ile yaşayanlardan istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır (p=0.030). Emzirme konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olduğunu düşünen annelerin BBTÖ (p=0.001) ve ETDÖ puanı anlamlı yüksek saptanmıştır (p=0.017). Katılımcıların BBTÖ total puanı ile ETDÖ total puanı arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır. BBTÖ total puanı ile 0-6 ay arası bebek kilo değişim yüzdesi ve 0-12 ay bebek kilo değişim yüzdesi arasında negatif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada emzirme sürecinin annelerin emzirme bilgi düzeyinden etkilendiği ve bu sürecin aile, eş ve toplum desteğine ihtiyaç duyulan bir bütün olduğu görülmüştür.

Mothers' breastfeeding knowledge levels may affect breastfeeding attitudes, breastfeeding duration, and physical development of children. This study aimed to investigate the effect of mothers' breastfeeding knowledge level on their attitudes towards infant feeding, anthropometric measurements and breastfeeding duration. Within the scope of the study, 140 mothers with children aged 24-36 months were included. Sociodemographic Data Form, Baby Nutrition Attitude Scale and Breastfeeding Attitude Evaluation Scale were applied to the mothers. Study data were analyzed with IBM SPSS 22 package program.The Shapiro-Wilk test was used to understand whether continuous variables showed normal distribution. Chi-Square and Fischer Exact tests were used to examine the relationship between categorical data. Spearman correlation analysis was used to analyze the relationship between two continuous variables. The significance level was determined as p<0.05. The average score of the participants on the baby nutrition attitude scale was found to be 63.60±6.47, and the mean score on the Breastfeeding attitude evaluation scale was 112.37±11.36. BBST total scores of mothers with higher education levels were found to be statistically significantly higher (p<0.001). The BBTÖ total score of working mothers was found to be higher than that of non-working mothers (p=0.001) The average score of the Breastfeeding Attitude Evaluation Scale of participants living with a nuclear family was found to be statistically significantly higher than those living with an extended family (p = 0.030). Mothers who thought they had sufficient knowledge about breastfeeding had significantly higher scores on the Baby Nutrition Attitude Evaluation Scale (p=0.001) and the Breastfeeding Attitude Evaluation Scale (p=0.017). A significant positive correlation was found between the participants' BBTÖ total score and ETDÖ total score. A significant negative correlation was found between the BBTÖ total score and the percentage of baby weight change between 0-6 months and the percentage of baby weight change between 0-12 months. As a result, this study showed that the breastfeeding process is affected by the mother's breastfeeding knowledge level and that this process is a whole that requires family, spouse and community support.
The effect of mothers' breastfeeding knowledge levels on breastfeeding attitudes, duration and children's physical development
Keywords: Aile Hekimliği