Yunus Emre'nin Nur-ı Muhammedi Anlatımının Türk Yaratılış Destanlarıyla Benzerliği - Güler, Zülfi (My University, 2006)
Yunus Emre'nin bir manzumesinde, kuş, göl ve su sembolleri kullanılarak Hz. Muhammed'in ve diğer peygamberlerin yaratılışı anlatılmıştır. Kuş, göl ve su motifleri, Türk Yaratılış Destanlarında da vardır. Bu destanlardaki ifade tarzı ve motifler ile, Yunus Emre'nin manzumesi arasında benzerlik görülmektedir. Ancak destanlarda yeryüzünün yaratılışı anlatılırken, Yunus, aynı semboller ve anlatım şekliyle, tasavvufun \"Nur-ı Muhammedi\" inanışını ifade etmiştir.
Keywords: Folklor; Edebiyat