KUZEYDOĞU AKDENİZ'DE YAŞAYAN DİPTURUS OXYRİNCHUS (LİNNAEUS, 1758)'UN BAZI BÜYÜME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ÖZEL, FATİH VOLKAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Kuzey Doğu Akdeniz'de yapılan çalışmada, sivri burun vatoz (Dipturus oxyrinchus)' un yaş ve bazı büyüme özelliklerinin belirlenmesi maksadıyla gerçekleştirilmiştir. Toplam boy aralıkları 12,2 ile 93,5 cm ve ağırlıkları 8,34 ile 3828 g arasında değişen 255 adet sivri burun vatoz, ticari balıkçı teknesinden hedef dışı tür olarak, Mayıs 2015 - Haziran 2016 tarih-leri arasında toplanmıştır. Tüm örneklerin % 56,07sini dişi, % 43,93 ünü erkek vatozların oluşturduğu, erkek/dişi oranının 1:1.27 olduğu belirlenmiştir. Tüm vatozların toplam boy-ağırlık ilişkisi denklemi W = 0,0016(TB)3,1974, determinasyon katsayısı ise R² = 0,9728 olarak bulunmuştur. Sivri burun vatoz 'un von Bertanlanffy denklemi kullanılarak hesaplanan bü-yüme parametreleri tüm vatozlarda L? = 178,340 cm, k = 0,0477, t0 = -1,2704; dişi vatozlar-da L? = 171,185 cm, k = 0,0576, t0 = -1,2693; erkek vatozlarda L? = 177,781 cm, k = 0,0545, t0 = -1,0970 ve tüm vatozlarda W? = 25064,259, k = 0,053 yıl-1, t0 = -1,259 yıl, dişi vatozlar için; W? = 27905,260, k = 0,049 yıl-1, t0 = -1,196 yıl, erkek vatozlar için ise; W? = 35982,320, k = 0,051 yıl-1, t0 = -1,268 yıl olarak bulunmuştur. Çalışmada yaş okumalar iki bağımsız okuyucu tarafından yapılarak ortalama yüzde hata indeksi (OYHİ) % 7,73 olarak bulunmuştur. En fazla mutlak büyüme 5-6 yaş grupları arasında olup 9,33 cm, oransal büyü-me ise 1-2 yaş grupları arasında olup % 36,39 olarak hesaplandı. En az büyüme hem mutlak hem oransal da, 11-12 yaş grupları arasında tespit edildi. Popülasyonun ortalama kondisyon değeri 0,363 olarak hesaplandı. Yaşlara göre en yüksek kondisyon faktörü 0,416 ile 8. yaş grubunda, en düşük kondisyon değeri ise 0,308 ile 2. Yaş grubunda saptandı.

This study aimed to determine the age and growth characteristics of long-nosed skate (Dpturus oxyrinchus) from North East Mediterranean. For thispurpose, total 255 long-nosed skate ranged 12.2-93.5 cm in total lenght and 8.34-3828 g in weight were collected as non-target species from a commercial fishing boat between May 2015-June 2016. The percentage of females and males in all samples was 56.07 % and 43.93 % respectively. The female/male ratio was determined as 1:1.27. The total length-weight relationship equations for all indivuals was found as W = 0,0016(TB)3,1974 with determination coefficient R² = 0.9728. By using the von Bertanlanffy equation, the growth parameters of long-nosed skate were found as L? = 178.340 cm, k = 0.0477, t0 = -1.2704 for all individuals; L? = 171.185 cm, k = 0.0576, t0 = -1.2693 for females and L? = 177.781 cm, k = 0.0545, t0 = -1.0970 for males and W? = 25064.259, k = 0.053, t0 = -1.259 for all individuals; W? = 27905.260, k = 0.049, t0 = -1.196 for females and W? = 35982.320, k = 0.051, t0 = -1.268 for males. In this study, age reading was conducted by two indepentedent readers and mean percentage error index (IAPE) was found as 7.73 %. The maximum absolute growth was found as 9.33 cm in fish with 5-6 years of age. The maximum relative growth was calculated as 36.39 % in fish with 1-2 years of age. Both in absolute and relative growth abserved as minimum in the 11-12 age group fishes. Mean condition factor valu of population was calculated as 0.363. The highest condition fac-tor value calculated as 0.416 in the age group 8 and the lowest condition factor value was cal-culated as 0,308 in the age group 2. In conclusion, growth data belonging long-nosed skate from North East Mediterranean was obtained.
Investigation of some growth characteristics of dipturus oxyrinchus (Linnaeus, 1758) inhabiting the Northeast Mediterranean
Keywords: Su Ürünleri; Deniz Bilimleri; Biyoistatistik