ANESTEZİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ 1 VE 2'DE YATAN AKUT İSKEMİK İNME TANILI HASTALARDA NÖTROFİL LENFOSİT ORANININ AKUT BÖBREK HASARI İLE İLİŞKİSİ - SARI, MUSTAFA TEVFİK (Fırat Üniveristesi, 2025)
İnme, dünya genelinde engellilik ve ölümün ikinci önde gelen nedenidir. Yüksek sıklığı ve önemli tedavi maliyetleri nedeniyle, toplumun genel sağlığı açısından endişe oluşturmaya devam etmektedir. Daha önce akut böbrek yetmezliği olarak adlandırılan Akut Böbrek Hasarı (ABH), karmaşık bir klinik hastalıktır ve kötü sonuçlarla ilişkili olmaya devam etmektedir. Hastanede yatan hastalarda, özellikle kritik hastalarda sık görülür. ABH, morbiditedeki artıştan (hastanede kalış süresi, renal replasman tedavisi) ve aynı zamanda ek mortaliteden sorumludur. Çalışmamızın primer sonucu olarak İskemik İnme tanılı YBÜ ünitesinde tedavi ve takip edilen hastaların NLR oranları ile ABH arasındaki ilişkiyi inceledik. Sekonder sonuç olarak da NLR'nin mortalite, hastanede kalış süresi ve RRT arasındaki ilişkiyi inceledik. Çalışmamız dahil edilme kriterlerine uymayan hastalar dışlandıktan sonra kalan 155 hasta ile gerçekleştirmiştir. Hastaların YBÜ'ye kabulündeki ABH için risk faktörü olan Yaş, Cinsiyet, Ek hastalıkları (Diyabetes Mellitus, Hipertansiyon ve Koroner Arter Hastalığı) kaydedildi. Aynı zamanda Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) skoru, Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) skoru, Simplified Acute Physiology Score (SAPS), Üre, Kreatinin, GFR, Nötrofil, Lenfosit, NLO değerleri, Kan Gazı Ph'ı, Kan Gazı Laktat değeri ve Kan Gazı Bikarbonat değeri retrospektif olarak Hastane Bilgi Sisteminden kaydedildi. ABH gelişen hastaların yoğun bakıma başvurudaki GFR (p<0,001), lenfosit (p=0,002) değeri ABH gelişmeyenlerin skorlarından anlamlı şekilde düşük; NLO (p=0,009) ve laktat (p=0,005) değeri ise anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. ABH gelişen hastaların %30'u renal replasman tedavisi almış iken ortalama 7,1±1,9 günde ABH gelişmiştir. ABH gelişen hastalarda mortalite görülme oranı (%35) ABH gelişmeyen hastaların mortalite oranından (%18,6) anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,001). ABH gelişen hastaların yoğun bakımda kalma süresi ABH gelişmeyenlerin süresinden anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Çeşitli değerlerin ABH'yi predikte edebilmeleri ROC analizi ile araştırılmış ve cut-off değerleri belirlenmiştir. Yoğun bakıma giriş NLO için 5,276 değeri cut-off olarak alındığında %42,5 sensitivite, %93,3 spesifite saptanmış ve iyi bir belirleyici olduğu görülmüştür. ABH gelişme durumunun riskinin hesaplanması için yapılan lojistik regresyon analizinde multivariate analizine göre yoğun bakıma giriş NLO değeri ABH için risk oluşturmaktadır. NLO değeri arttıkça ABH riski artmaktadır ve bir birimlik NLO değerinin artması 1,264 (1,021-1,564) kat ABH riskini arttırmaktadır. İskemik İnme tanılı hastalarda NLO'nun ABH gelişimi ile ilişkili olduğunu ve bu parametrenin klinisyenlere, ABH gelişme riski altındaki hastaları tanımlamada önemli bir referans değeri sağladığını saptadık. NLO gibi basit ve yaygın olarak erişilebilir kan parametrelerinin değerlendirilmesi, yüksek risk taşıyan hasta gruplarında erken ve hedefe yönelik müdahalelerin planlanmasına katkı sağlayabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: İskemik İnme, Akut Böbrek Hasarı, Nötrofil Lenfosit Oranı,

Stroke is the second leading cause of disability and death globally. Due to its high prevalence and significant treatment costs, it remains a concern for public health. Acute Kidney Injury (AKI), formerly known as acute renal failure, is a complex clinical condition associated with poor outcomes. It is particularly common among hospitalized patients, especially those in critical condition. AKI contributes to increased morbidity (length of hospital stay, need for renal replacement therapy) and additional mortality. The primary outcome of our study was to investigate the relationship between Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR) and AKI in patients diagnosed with ischemic stroke and treated in the Intensive Care Unit (ICU). As a secondary outcome, we examined the relationship between NLR and mortality, length of hospital stay, and the need for renal replacement therapy (RRT). After excluding patients who did not meet the inclusion criteria, our study was conducted with the remaining 155 patients. Risk factors for AKI, including age, gender, and comorbidities (Diabetes Mellitus, Hypertension, and Coronary Artery Disease), were recorded at ICU admission. Additionally, Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) scores, Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) scores, Simplified Acute Physiology Scores (SAPS), Urea, Creatinine, GFR, Neutrophil, Lymphocyte, NLR values, Blood Gas pH, Blood Gas Lactate values, and Blood Gas Bicarbonate values were retrospectively recorded from the Hospital Information System. In patients who developed AKI, the GFR (p<0.001) and lymphocyte (p=0.002) values at ICU admission were significantly lower than in those who did not develop AKI, while the NLR (p=0.009) and lactate (p=0.005) values were significantly higher. 30% of patients who developed AKI received renal replacement therapy, and AKI developed on average after 7,1±1,9 days. The mortality rate in patients who developed AKI (35%) was significantly higher than in those who did not (18.6%) (p<0.001). The length of stay in the ICU was also significantly longer in patients who developed AKI compared to those who did not (p<0.001). The ability of various values to predict AKI was investigated using ROC analysis, and cut-off values were determined. A cut-off value of 5.276 for NLR at ICU admission was found to have 42.5% sensitivity and 93.3% specificity, making it a good predictor. In the logistic regression analysis conducted to calculate the risk of developing AKI, the NLR value at ICU admission was found to be a risk factor for AKI according to multivariate analysis. As the NLR value increases, the risk of AKI increases, and a one-unit increase in NLR increases the risk of AKI by 1.264 (1.021-1.564) times. We found that NLR is associated with the development of AKI in patients diagnosed with ischemic stroke and that this parameter provides an important reference value for clinicians in identifying patients at risk of developing AKI. We believe that the evaluation of simple and widely accessible blood parameters, such as NLR, can contribute to planning early and targeted interventions in high-risk patient groups. Keywords: Ischemic Stroke, Acute Kidney Injury, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio.
The relationship between neutrophil-to-lymphocyte ratio and acute kidney injury in pati?ents diagnosed with acute ischemic stroke in anesthesia intensive care units 1 and 2
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon