ANKSİYETE DÜZEYLERİNE GÖRE MASSETER KAS KALINLIĞININ ULTRASONOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖÇAL, MUSTAFA ÇAĞDAŞ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Temporomandibular eklem bozuklukları, çiğneme kasları ve eklem yapılarında çeşitli sorunlara yol açarak bireylerin yaşam kalitesini önemli derecede düşürebilir. Bu durum, masseter kasının fonksiyonunu ve yapısını doğrudan etkileyerek, kas boyutlarında önemli değişikliklere neden olabilir. Günümüz dünyası ve iş hayatının bireyler üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır ve bunların başında anksiyete yer almaktadır. Gün içindeki stresli yaşam koşulları ve zorlu çalışma şartları, anksiyetenin gelişimine zemin hazırlamaktadır. Anksiyete düzeyinin yüksek olduğu bireylerde, masseter kası boyutlarında değişiklikler gözlemlenmiştir. Anksiyetenin, çiğneme kaslarını sürekli olarak gerilim altında tutma eğiliminde olduğu ve bu durumun kas hipertrofisi ile sonuçlanabileceği düşünülmektedir. Literatürde, yüksek anksiyete düzeyine sahip hastalarda masseter kas kalınlığında belirgin artışlar bulunduğu ve bu değişikliklerin temporomandibular eklem bozukluklarının semptomlarını şiddetlendirebileceği bildirilmiştir. Masseter kasının incelenmesinde pek çok görüntüleme yöntemi olmasına rağmen, günümüzde kullanılan en etkili yöntem ultrasonografidir. Ultrasonografi, masseter kasının detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağlayarak, kas morfolojisinin belirlenmesine ve kas boyutlarının ölçülmesine yardımcı olur. Bu çalışmanın amacı, tek taraflı disk deplasmanına sahip hastalarda anksiyete seviyelerinin ve temporomandibular eklem bozukluğu şiddetinin masseter kas boyutlarını etkisini ultrasonografi ile incelemektir. Fonseca Anamnestik Anketindeki 10 soru ve Beck Anksiyete Ölçeğindeki 21 soru tek taraflı disk deplasmanına sahip hastalar tarafından cevaplandırıldı. Alınan cevaplara göre, hastaların temporomandibular eklem bozukluğu şiddet seviyesi ve anksiyete düzeyleri belirlenip gruplara ayrıldı ve tüm hastaların hem istirahat hem de interkaspasyon pozisyonunda masseter kasın kalınlık, uzunluk ve alan ölçümleri ultrasonografi aracılığıyla yapıldı. Elde ettiğimiz verilere göre; tek taraflı disk deplasmanına sahip hastalarda, disk deplasmanı olan taraftaki masseter kasın normal tarafa göre kalınlık değerleri istatiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p<0.05). Normal düzeyde anksiyete sahip hastaların hafif ve orta düzeyde anksiyeteye sahip hastalara göre, disk deplasmanı olmayan taraftaki masseter kasın kalınlık değeri istatiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (p>0.05), disk deplasmanı olan taraftaki masseter kas değerleri açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05).

Temporomandibular joint disorders can significantly reduce the quality of life of individuals by causing various problems in masticatory muscles and joint structures. This condition can directly affect the function and structure of the masseter muscle, causing significant changes in muscle size. Today's world and business life have many negative effects on individuals and anxiety is the most important one. Stressful daily living conditions and challenging work environments contribute to the development of anxiety. In individuals with high levels of anxiety, changes in the size of the masseter muscle have been observed. It is believed that anxiety tends to keep the chewing muscles in a constant state of tension, which may result in muscle hypertrophy. In the literature, significant increases in masseter muscle thickness have been reported in patients with high levels of anxiety and these changes may worsen the symptoms of temporomandibular joint disorders. In the examination of the masseter muscle, although there are various imaging techniques available, ultrasonography is currently the most effective method. Ultrasonography provides a detailed examination of the masseter muscle, aiding in the determination of muscle morphology and measurement of muscle size. The aim of this study is to investigate the effect of anxiety levels and the severity of temporomandibular joint disorders on masseter muscle size in patients with unilateral disk displacement using ultrasonography. The 10 questions from the Fonseca Anamnestic Questionnaire and the 21 questions from the Beck Anxiety Inventory were answered by patients with unilateral disk displacement. Based on the responses, the severity of temporomandibular joint disorders and anxiety were determined and categorized into groups. Measurements of masseter muscle thickness, length and size in both resting and intercuspal positions were obtained using ultrasonography for all patients. According to the results, in patients with unilateral disc displacement, the thickness value of the masseter muscle on the side with disc displacement were statistically significantly higher than those on the normal side (p<0.05). In patients with normal levels of anxiety, the thickness of the masseter muscle on the side without disc displacement was statistically significantly lower compared to patients with mild and moderate levels of anxiety (p>0.05), there was no statistically significant difference in the masseter muscle values on the side with disc displacement (p>0.05).
Assessment of masseter muscle thickness by ultrasonography according to anxiety levels
Keywords: Diş Hekimliği