DENEYSEL PUPİLLER MEMBRAN TEDAVİSİNDE RT-PA STREPTOKİNAZ VE PROFİLAKTİK HEPARİNİN ETKİNLİĞİNİN VE GÜVENİRLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ASLAN, LOKMAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Çalışmamızda, hayvan modelinde deneysel olarak oluşturulan pupiller membranı önlemede heparinin profilaktik etkisinin ve oluşturulan membranın tedavisinde fibrinolitik ajanlardan rt-PA ve streptokinazın etkinli ğinin ve güvenilirliğinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmada denek olarak 2000-2500 gram ağırlığında 36 pigmentli tavşanın tek gözü kullanıldı. Denekler kontrol, rt-PA, streptokinaz ve heparin grubu şeklinde dört eşit gruba ayrıldı. İlk üç grubun ön kamarasında deney sel pupiller membran oluşturulduktan 24 saat sonra ilk gruba hiç bir şey ve rilmedi, diğer iki gruba 25 mikrogram rt-PA ve 1000 i.ü. streptokinaz verildi. Heparin grubuna ise pupiller membran oluşturulmasından yarım saat önce 10 i.ü./cc heparin 0.2 ml ön kamaraya verildi. Biomikroskop muayenesiyle pupiller membran miktarına göre derecelendirme yapılıp, tedavi etkinliği bu derecelendirmeye göre 3, 6, 24, 48, 72 ve 168 saatlerde kontrol edildi. Ön kamaraya sitratlı kan verildikten 24 saat sonra ve tedaviden 6 saat sonra ön kamaraya ait fotoğraflar çekildi. Tedavi sonrası bir hafta boyunca göz içi ba şmandaki değişiklik, kornea ödemi, ön kamarada inflamasyon ve lens ke safeti açısından takip edildi. Heparin, rt-PA ve Streptokinazın pupiller membran tedavisindeki et kinliği kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ilaç uygulandıktan 3-6 saat sonra (p<0.01), 24-48 saat sonra (p<0.001) ve bir hafta sonra (p<0.05) istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Tedavi grupları arasında istatistiksel olarak an lamlı fark bulunmasa da heparin ilk altı saatte daha etkili bulundu. Heparin uygulanan bir denekte total hifema gözlendi. Göz içi basıncında anlamlı bir artış, kornea ödemi, ön kamara inflamasyonu, katarakt gibi yan etkiler göz lenmedi. Sonuçta bu çalışmaya dayanarak, pupiller membran oluşma riski o- lup, kanama riski olmayan hastalarda profilaktik heparin verilmesi önerilir. Pupiller membran oluşan tedaviye dirençli vakalarda erken dönemde fibrinolitik ajanlardan rt-PA, rt-PA'nın temini zor olduğu durumlarda streptokinaz tedavisi önerilir. 39
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göz Hastalıkları; Eye Diseases