ELAZIĞSPOR'A BAĞLI TARAFTARLAR DERNEK ÜYELERİNİN SALDIRGANLIK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - ALBAYRAK, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Sporun doğasında var olan yarışmacılık ya da rekabetçiliğin genellikle saldırgan davranışların ortaya çıkmasının nedenleri arasında olduğu bilinmektedir. Bu tutuma sahip olanlar birey olabileceği gibi gurup da olabilir. Araştırmamızın amacı: Elazığ spor taraftar dernek üyelerinin saldırganlık eğilimlerini tespit edip, sahip oldukları psikolojik durumlarıyla hangi şartlar altında ne tür bir saldırganlık eğilimi gösterdiğini belirlemektir. Elazığ ilindeki taraftar derneklerinden oluşan, (gençlik 23 derneğinin üyesi 147 kişi, abluka derneğinin üyesi 116 kişi, taraftar 23 derneğinin üyesi 174 kişi) toplam 437 taraftar grupları arasından çalışmamıza gönüllülük katılım yöntemiyle seçilen en az (% 70) 306 kişiye anket uygulaması yapılarak, saldırganlık düzeyleri incelenmiştir. Araştırma kapsamında, 8 sorudan oluşan Kişisel Bilgi Formu ve İpek İlter Kiper tarafından 1984 Bu araştırmada İpek İlter (kiper) tarafından geliştirilen saldırganlık ölçeği kullanılmıştır. 30 maddeden oluşan üç alt testi içermektedir. Bunlar: yıkıcı saldırganlık, Atılganlık ve edilgen saldırganlıktır. Envanterde her bir alt test 10 soru ile belirlenmiştir. Yıkıcı saldırganlıkla ilgili maddeler;1, 2, 3, 13, 14, 15, 22, 23, 24, 29, Atılganlıkla ilgili maddeler; 4, 5, 6, 10, 11, 12, 19, 20, 21, 28, Edilgen saldırganlıkla ilgili 38 maddeler ise; 7, 8, 9,16, 17, 18, 25, 26, 27, 30 dur. Envanterde kullanılan materyal soru formu ve yanıt kadar. Sorular "bana hiç uymuyor" ve "bana çok uyuyor" uçlar arasında yanıtlamayı içren 7'li Likert tipidir. Kuramsal olarak her bir alt testte, her soruya bana çok uyuyor şeklinde yanıt veren denek +30, bana hiç uymuyor şeklinde yanıt veren denek ise - 30 puan almaktadır. Ancak istatistiksel olarak eksi puanlar kullanılmayacağından dolayı ve sıfır sayısının da istatistiksel analizde sorun yaratacak düşüncesiyle her toplam puana 31 sayı ilave edilmiştir. Bu sayede her bir alt testten alınan puan 1, en yüksek puan 61 olmaktadır. Envanterin kendisinde olmamakla birlikte, her üç alt ölçeğin toplam puanlarından yola çıkılarak her denek için genel bir saldırganlık puan da elde edilmiştir. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra; taraftarların bazı değişkenlere göre "Saldırganlık Düzeyleri" ikili gruplarının karşılaştırılmasında bağımsız gruplar t testi (independent samples t-testi) , gruplar arasındaki farklılıklarda ve çoklu karşılaştırmalarda "Anova" testi ile belirlenerek yorumlanmıştır. Tek yönlü varyans analizinde ortaya çıkan anlamlı farklılığın hangi gruplar lehine olduğunu anlamak için Tukey Testi uygulanmıştır. Yorumlar tablolar ile desteklenmiştir. Yapılan analizlerde anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmamızın sonuçlarına bakıldığında kişisel bilgiler ışığında taraftar grupları arasında, istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmanın olmadığı görülmektedir. Elazığ spor taraftarlarının genel saldırganlık düzeylerinin 30,70±7,39 orta düzeyde çıkmıştır. Bu sonuçlar ışığında taraftar dernekleri ile sadece eğitim faaliyetleri değil, birlik ve beraberlik, sorumluluk alma gibi sosyalleşme davranışlarının kazandırılabileceği, sosyal etkinliklerin (huzur evi, çocuk esirgeme kurumu, hastane ve cezaevi vb. ziyaret edilmesi, ailelere eğitim faaliyetlerinin) düzenlenmesinin saldırganlık düzeyleri orta düzeyde bulunan Elazığ spor taraftar dernek üyelerinin en aza indirilmesinde faydalı olacağı düşünülebilir.
Analyzing of the level of aggression fans association members of Elaziğspor
Keywords: Spor