XVI. Yüzyılda Suriye'de Yaşayan Salur ve Çoğun Türkmenleri - Çakar, Enver (My University, 2002)
Oğuzlar'ın Üç-Ok koluna mensup olan Salur ve Çoğun Türkmenleri XVI. yüzyılda Şam, Haleb, Hama, Hums ve Trablusşam sancaklarında yaşıyorlardı. Bu Türkmen grupları önemli bir nüfusa sahip oldukları gibi, çok sayıda hayvan da besliyorlardı ve onlara yiyecek temin etmek maksadıyla mevsimden mevsime yerlerini değiştiriyorlardı. Türkmen toplulukları cemâat adı verilen farklı gruplara bölünmüşlerdi ve her cemâat bir kethüda tarafından idare olunuyordu. Salur ve Çoğun Türkmenleri has reayası oldukları için serbest statüde idiler. Bu nedenle sancakbeyi ve subaşıları onlara doğrudan müdahale edemiyorlardı. Türkmenlere ait bütün vergi gelirleri Türkmen eminleri tarafından padişah hesabına toplanıyordu.
Keywords: Tarih