Aort anevrizmalarının endovasküler stent-greft tedavisi - Rahman, Ali; Colak, Mehmet Cengiz; Ozdemir, Huseyin; Özgüler, Murat; Çil, E. Barbaros (My University, 2009)
Amaç: Bu çalışmada torakal ve abdominal aort anevrizmalarında endovasküler stent-greft tedavisinin etkinliği araştırıldı. Çalışma planı: 2007 yılı içinde biri torakal aort anevrizmalı, altısı abdominal aort anevrizmalı yedi hastaya (7 erkek; ort. yaş 75.8 yıl; dağılım 65-94 yıl) endovasküler stent-greft uygulandı. Tedavi endikasyonları non-spesifik dejeneratif anevrizmaydı. Tüm hastalarda Medtronic® Talent marka stent-greft kullanıldı. Bulgular: Endovasküler tedavi torakal stent-greft (n=1), aorto-biiliyak stent-greft ile beraber aynı seansta sol iliyak stent-greft (n=1) ve aorto-biiliyak stent-greftler (n=5) kullanılarak yapıldı. Tüm işlemlerde başarı oranı %100 idi. İşlem sırasında ölüm, majör komplikasyon veya açık cerrahiye gereksinim olmadı. Erken dönemde bir hasta kaybedildi. Hiçbir hastada greft enfeksiyonu ya da anevrizma rüptürüne bağlı ölüm izlenmedi. Sonuç: Seçilmiş hastalarda aortik lezyonların stent-greft kullanılarak endovasküler tedavisi erken dönem mortalite ve morbidite oranı düşük, yüksek teknik başarıya sahip bir yöntemdir.
Keywords: Aort anevrizması; Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Geriyedönük çalışma; Endovasküler prosedürler