Deneysel fare brusellozunun tedavisinde rifampisin ve azitromisinin etkinliğinin karşılaştırılması - Felek, Süleyman; Kalkan, Ahmet; Demirdağ, Kutbeddin; Akbulut, Ayhan; Kılıç, S. Sırrı (My University, 1999)
Bu çalışma, bruselloz tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan rifampisin ile henüz etkinliği konusunda yeterli araştırma yapılmamış olan azitromisinin etkinliklerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Her biri 25-30 gram ağırlığında 52 erkek Balb/c deney faresine Brucella melitensis M16 suşu intraperitoneal yolla injekte edildi. İnokülasyondan yedi gün sonra dört fare eter anestezisi altında kesildi ve dalak kültürleri yapıldı. Kültür sonucunda tüm farelerin infekte olduğu saptandı. Kalan 48 fare üç gruba ayrıldı. Birinci gruba hiç bir ilaç verilmedi. ikinci gruba rifampisin, üçüncü gruba azitromisin verildi. Her iki ilaç, fareler 50 mg/kg/gün alacak şekilde hesaplanarak içme sularına konuldu. Tedaviye 15 gün devam edildi. Tedavinin bitiminden üç gün sonra fareler kesildi ve dalak kültürü yapıldı. Dalak homojenatının 1 mL' sinde üreyen koloni sayısı (CFU/mL) hesaplandı. Kontrol grubunda tüm farelerin infekte olduğu saptandı. Bu grupta ortalama Iog10 CFU/mL 4.51 idi. Rifampisin ve azitromisin gruplarında ise üreme olmadı. Bu fark kontrol grubuna göre anlamlı idi (p<0.000001). Bulgular, akut bruselloz tedavisinde azitromisinin ümit verici olduğunu, özellikle gebelerde ve çocuklarda avantaj sağlayabileceğini düşündürmektedir. Yapılacak insan çalışmaları bu konuda daha fazla yararlı olacaktır.
Keywords: Fare; Hastalık modelleri; hayvan; Bruselloz; Antibiyotikler; Deneysel hastalıklar; Rifampin; Azitromisin