KARAKAŞ (ARICAK-ELAZIĞ) BARİT CEVHERLEŞMESİNİN MİNEROLOJİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ - DİLER, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2025)
Karakaş (Arıcak) Köyü çevresindeki cevherleşmeler bugüne kadar incelenmemiş, ilk defa akademik olarak incelenecek bir bölge olması nedeniyle özgün bir çalışmadır. Bu çalışma yörede gözlenen cevherleşmelerin detaylı incelenmesi ile yöre madenciliğinin gelişmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu çalışma Elazığ ili Arıcak İlçesi yaklaşık 12 km doğusunda yer alan Karakaş köyü yakınında gözlenen, Pb-Zn ve barit cevherleşmelerini mineralojik ve jeokimyasal olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Yörede farklı özel şirketler tarafından doğu batı istikametinde gözlenen cevherleşmelerden üretim yapılmaktadır. Bölgedeki cevher üretimi daha çok Zn üretimine yöneliktir. Bölgedeki barit oluşumları çinko ve kuşun cevherleşmeleri beraberinde gözlenmektedir. Bu kapsamda bölgedeki cevherli zonlardan örnekler alınarak, ince kesit ve parlak kesitler hazırlanacak, özellikle ana oksit, iz ve NTE içeriklerini saptamak amacıyla kimyasal analizler yapılacak, bu cevherleşmelerin olası oluşum ortamları saptanmaya çalışılacaktır.

The mineralizations around Karakaş (Arıcak) Village have not been examined until now, and it is an original study as it is a region that will be studied academically for the first time. This study will make significant contributions to the development of local mining by examining the mineralizations observed in the region in detail. This study aims to mineralogically and geochemically examine the Pb-Zn and barite mineralizations observed near the Karakaş village, located approximately 12 km east of Arıcak District of Elazığ province. Production is carried out by different private companies in the region from the mineralizations observed in the east-west direction. Ore production in the region is mostly aimed at Zn production. Barite formations in the region are observed together with zinc and bird mineralizations. In this context, samples will be taken from the ore zones in the region, thin sections and bright sections will be prepared, chemical analyzes will be carried out to determine especially the main oxide, trace and REE contents, and the possible formation environments of these mineralizations will be tried to be determined.
Mineralological and geochemical characteristics of Karakaş (Arıcak-Elazığ) barite mineralization
Keywords: Jeoloji Mühendisliği